MOGYORÓKRÉMES-KAKAÓS PARTIKALÁCS

  • 2017.10.15.
  • 4

Hozzávalók 4 kalácshoz:a tésztához:2,8 dl tej2,5 dkg cukor2,5 dkg friss élesztő50 dkg liszt7,5 dkg porcukor1 tojás1 csipet só10 dkg vaj3 dkg cukrozatlan kakaópora töltelékhez:4 dkg vaj25 dkg csokoládés mogyorókrém6 dkg cukrozott kakaópor1 kávéskanál őrölt fahéjA tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztőt.A lisztet és a porcukrot tálas mixer edényébe szitáltam, hozzáadtam a tojást, a sót, és a gépet dolgoztatni kezdtem a dagasztókarral.Amint összeállt a tészta, hozzáöntöttem 7,5 dkg olvasztott vajat, és szép fényesre dagasztottam.Kettévettem, az egyik feléhez hozzádolgoztam a maradék olvasztott vajat és a kakaót.Mindkét adagot letakartam, és meleg, huzatmentes helyen 1 órát pihentettem.A töltelékhez a vajat összemelegítettem a mogyorókrémmel, a kakaót elvegyítettem a fahéjjal.A világos és a sötét tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrtam, 4-4 egyforma részre osztottam.Mindegyikből cipót gömbölyítettem, és ismét kelesztettem.1 kakaós cipót téglalappá nyújtottam úgy, hogy a rövidebbik oldala a sütőforma hosszával egyezzen meg, ugyanekkorára nyújtottam 1 világos tésztacipót is.A kakaós lapot megkentem a vajas mogyorókrém 1/4-ével, meghintettem a fahéjas kakaó 1/4-ével, és a rövidebb oldala mentén feltekertem.Óvatosan a formába csúsztattam, majd ugyanígy jártam el a többi tésztával is.A sütőcsövek végeit lezártam, és a kalácsokat 1 órát pihentettem.A formákat akkora tepsibe tettem, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan belefértek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt.A tekercseket előmelegített, 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöttem.A sütőből kivéve eltávolítottam a sütőcsövekről a fedőket, pár perc múlva kicsúsztattam belőlük a péksüteményeket, és hagytam teljesen kihűlni.A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kalács.A sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.Partikenyér sütőformát a Cookori konyhafelszerelési webáruházban tudtok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában.