Citromos-mentás sajttorta

  • 2017.08.28.
  • 3

Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:1 csomag (12,5 dkg) zabkeksz10 dkg vaj2 teáskanál vaníliakivonat2 tojás2 tojássárgája20 dkg nyírfacukor75 dkg natúr krémsajt25 dkg tejföl1 (bio)citrom15-20 mentalevéla tetejére:nyírfaporcukormentalevelekA kekszet késes aprítóval ledaráltam.Elkevertem a megolvasztott vajjal és a vaníliával, majd a tortaformába nyomkodtam, és kanál fejével szépen elegyengettem.A tojást, a tojássárgáját és a nyírfacukrot kézi mixerrel – legalább 10 percig dolgoztatva a gépet – kihabosítottam.A mixer legkisebb fokozatát használva belekevertem a krémsajtot, a tejfölt, a felaprított mentát, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. (A mentát talán úgy a legkönnyebb felaprítani, ha 6-8 levelet egymásra rakunk, szorosan feltekerjük, majd nagyon vékonyan, ügyesen felszeleteljük.)A kekszes alapra öntöttem, és előmelegített, 150 fokos sütőben 1,5 órán át, majd 180 fokon további 15 percig sütöttem.A sütőt elzártam, az ajtaját kinyitottam, és a tortát így hagytam hűlni 1/2 órán keresztül.Ekkor rácsra tettem, és megvártam, amíg teljesen kihűl.Nyírfaporcukorral meghintve, mentalevelekkel díszítve tálaltam.A recepthez a nyírfacukrot a Nyírfacukor – Édesen egészséges biztosította. Háttér most is a Fotókelléktől, a recept pedig megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.