Burgonyás-kakukkfüves partikenyér

  • 2017.07.19.
  • 2

Hozzávalók 3 kenyérhez:15 dkg burgonya (tisztítva mérve)só1,5 dl tej1 evőkanál porcukor2 dkg friss élesztő45 dkg liszt1 teáskanál morzsolt kakukkfű6 dkg vaj2 tojássárgájaA burgonyát kockákra vágtam, és enyhén sós vízben puhára főztem.Leszűrtem, áttörtem, és hagytam kihűlni.A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam és hagytam felfutni az élesztőt.A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam, elkevertem benne 1 teáskanál sót és a kakukkfüvet.Hozzáadtam az olvasztott vajat, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a krumplit, és szép, fényes, egynemű tésztává dagasztottam.Letakarva hagytam a duplájára kelni.Lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, és 3 egyforma részre osztottam.Mindegyikből a sütőformánál kicsit rövidebb rudat sodortam, mindhármat a formákba csúsztattam.A sütőcsövek végeit lezártam, és a tésztát 1 órán át pihentettem.A formákat akkora tepsibe tettem, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan beleférnek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt.A kenyereket előmelegített, 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütöttem.A sütőből kivéve eltávolítottam a sütőcsövekről a tetőket, pár perc múlva kicsúsztattam a péksüteményeket a formákból, és hagytam teljesen kihűlni.A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kenyér, ami a sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.A csillag, szív és virág alakú sütőformát a Cookorinál tudjátok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában.