Algíri forgácsfánk

  • 2017.01.18.
  • 5

Hozzávalók:a tésztához:1 csipet sáfrány2 dl langyos víz50 dkg liszt1 csipet só1 csomag (12 g) sütőpor1 evőkanál cukor1 evőkanál ecet1 evőkanál narancsvirágvíz1 tojás15 dkg olvasztott vaja sütéshez:olajtovábbá:mézszezámmagA sáfrányt feloldottam a vízben.A sóval és a sütőporral összeforgatott lisztet tálba szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem.Beletettem a cukrot, az ecetet, a narancsvirágvizet, az enyhén felvert tojást és a vajat.Kézzel alaposan összedolgoztam, közben hozzáadtam a sáfrányos vizet is.Az egynemű tésztát letakarva 1/2 órán át hűtőben pihentettem.Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrtam, kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam.8 x 4 cm-es téglalapokra szabtam, mindegyik közepén egy hosszanti vágást ejtettem, majd a tésztalap egyik szélét áthúztam a bemetszésen.Az így megformázott fánkokat nem túl forró, bő olajban pirosra sütöttem, papírszalvétára szedtem.Végül felmelegített mézben megforgattam, és száraz serpenyőben megpirított szezámmaggal meghintettem.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.