Mandulás őszibarackbefőtt

  • 2016.09.26.
  • 8

Hozzávalók 3 db 720 ml-es üveghez:1,5 kg őszibarack (negyedelve, tisztán mérve)35 dkg aranybarna nádcukor1,25 dl frissen facsart citromlé10 dkg aszalt fekete cseresznye20 dkg aszalt sárgabarack20 dkg egész mandula1 kávéskanál színtelen mandulaaromaA gyümölcsöt a cukorral nagy lábasba tettem, lazán összeforgattam.A citromlevet, a cseresznyét, a sárgabarackot és a mandulát hozzáadtam, majd közepes lángon felforraltam.Fedő nélkül, időnként óvatosan megkeverve kb. 10 percig főztem, végül az aromával ízesítettem.A levével együtt csírátlanított befőttesüvegekbe szedtem úgy, hogy a peremükig kb. 1/2 cm hely maradjon, majd csavaros tetővel szorosan lezártam.Mindet mély lábasba tettem, az üvegek pereméig felöntöttem vízzel, felforraltam, majd kb. 10 percig gyöngyöző forralással főztem.A befőttet lefedve, az edényben hagytam kihűlni, majd megtörölgetve helyeztem a kamrapolcra.Akkor lesz igazán finom és mutatós, ha nem túl érett barackból készítjük. Sötét, hűvös helyen akár 1 évig is eltartható, felbontás után, hűtőben tárolva 1 hónapig áll el. Ez a különleges befőtt sajtok és sós kekszek kiváló kísérője, de szendvicsekhez, sült húsokhoz is kitűnő, sőt fagylalttal is kínálhatjuk.A recept hozzávalóit az Aszaltgyümölcsök & Olajosmagvak ABC biztosította. A klassz háttér most is a Fotókelléktől, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.