Ribollita (toszkán zöldségleves)

  • 2016.07.08.
  • 5

Hozzávalók 6-8 személyre:50 dkg fehérbabolívaolaj1 közepes vöröshagyma1 póréhagyma4-5 gerezd fokhagyma1 szárzeller2 sárgarépa1/2 kelkáposzta2 paradicsom4-5 kakukkfűágsófrissen őrölt borstovábbá:toszkán parasztkenyérből készített pirítósolívaolajA babot a főzést megelőző este megmostam, éjszakára hideg vízbe áztattam.Másnap enyhén sós vízben puhára főztem.Leszűrtem úgy, hogy a főzőlevet felfogtam.A babszemek negyedét kevés főzőlé hozzáadásával pürésítettem.A zöldségeket megtisztítottam.A vöröshagymát apróra kockáztam, a pórét és a fokhagymát felkarikáztam.A sárgarépát hosszában kettévágtam, majd ferdén kb. kisujjnyi vastagra szeleteltem.A zellert is hasonló nagyságúra metéltem.Nagy lábasban, kevés olívaolajon az előkészített zöldségeket pirítani kezdtem.Közben a paradicsomot cikkekre, a kelkáposztát vékony csíkokra vágtam.A kakukkfűvel, a babbal és a babpürével együtt ezeket is a levesalaphoz adtam, és felöntöttem a bab főzőlevével (ha szükséges, vízzel ki lehet egészíteni).Ízesítettem sóval és borssal, felforraltam, majd lefedve, kis lángon készre főztem.Tálaláskor a tányérokba 1-1 szelet pirítóst tettem, erre szedtem a levest, végül kevés olívaolajat csepegtettem rá.A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is.