Kínai szűzérmék gyufametélttel

  • 2016.01.14.
  • 3

Hozzávalók 4-6 személyre:2 sertésszűzpecsenye (kb. 90 dkg)só3 sárgarépa1 petrezselyemgyökér1 kisebb karalábé1 kisebb zellergumó5 dkg vaj1/2 dl olívaolaj3 evőkanál méz1 dl szójaszósz1 csilipaprika (elhagyható)1 dl víz25 dkg gyufatészta8 dkg földimogyoróA zöldségféléket megtisztítottam, gyufaszálnyi hasábokra metéltem.A mogyorót durvára daraboltam, száraz serpenyőben enyhén megpirítottam.A tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő, sós vízben kifőztem, leszűrtem, lecsepegtettem.A húst 1 cm széles szeletekre vágtam, enyhén klopfoltam, majd megsóztam.Nagy lábasban felhevítettem a vajat meg az olajat, és a hússzeleteket mindkét oldalukon szép pirosra sütöttem.A medalionokat félretettem, a visszamaradt zsiradékon megpirítottam a zöldségeket, közben enyhén sóztam.Amikor már roppanósan puhák voltak, hozzáadtam a mézet, a szójaszószt, a felkarikázott csilit, a vizet és a húst.Kis lángon pár percig főztem, hogy összeérjenek az ízek.Végül beleforgattam a tésztát, és átmelegítettem az ételt.A pörkölt mogyoróval megszórva tálaltam.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.