Csikós tokány

  • 2014.09.14.
  • 0

Ritkábban jelentkezek a blogon, és sajnos nézelődni sincs túl sok időm, mozgalmas napok, hetek vannak mögöttem. Az augusztus vége - szeptember eleje a nagyok költöztetésével és az ezzel járó szervezéssel, beszerzéssel, pakolással, költözéssel, utazgatással telt, Csillut vissza Szegedre, Ádámot Pestre költöztettük. Egy-két hétvége nem is volt olyan egyszerű, a sok egyéb tennivaló mellett rendesen logisztikázni kellett, hogy mindenkinek megfelelő és kedvére való legyen a menü is: Csillu paleózik, Ádám laktózérzékeny, Csenge "csak" szimplán válogat, a férjemnél pedig a lúgosító ételeket kell előnyben részesítenem. Nekem pedig ezek után már mindegy is, ugye. :) De nem panaszkodom, ügyesen megoldottunk mindent, most aztán volt lehetőségem a konyhában sürögni-forogni. :) Szóval sütöttem-főztem az utóbbi időben is (sőt, még befőztem is), csak a fotózásra már nem maradt idő és energia. Most viszonylag csendesebb hétvégénk volt, így lencsevégre kerülhetett ez a nem igazán fotogén, viszont annál finomabb étel. Gyönyörű húsos kolozsvári szalonnát kaptam a kedvenc hentesünktől, ezzel készült lapockából, lecsós alapon, végül behabarva tejszínnel-tejföllel. Köretként leginkább nokedli való mellé, sok sikert hozzá!Hozzávalók:2-3 evőkanál olaj20-25 dkg húsos füstölt szalonna (kolozsvári)2 nagy vöröshagyma1 kg sertéslapockaőrölt pirospaprika, só2 zöldpaprika2 paradicsom2 dl tejszín1 dl tejföl1 evőkanál lisztA szalonnát vékony csíkokra vágtam, a megtisztított vöröshagymát apróra kockáztam, a húst kisujjnyi csíkokra metéltem.Nagyobb lábasban felhevítettem az olajat, hozzáadtam a szalonnát, pirítani kezdtem.Amikor már jó pirult volt, beletettem a hagymakockákat és a húst, a hús fehéredéséig együtt pirítottam.Ekkor levettem a tűzről, megszórtam pirospaprikával és sóval, beledaraboltam a megmosott paprikát és paradicsomot. (A paradicsom héját tetszés szerint előtte el is lehet távolítani, a sózásnál pedig vegyük figyelembe a szalonna sósságát is!)A tűzre visszatéve felöntöttem kb. 2-2,5 dl vízzel, és kis lángon, lefedve a hús puhulásáig főztem.A főzési idő vége felé a fedőt levettem, és hagytam, hogy az étel szinte zsírjára süljön.Közben elkevertem a tejszínt, a tejfölt és a lisztet, majd behabartam vele a húst.Nokedlivel körítve tálaltam.