Koma leves

  • 2013.10.13.
  • 5

Hosszú évek óta sorakozik már a polcon a szakácskönyvek között ez a Sörös ételek című kiadvány, néhány lefűzhető receptet tartalmazva. Az előételekben, levesekben, főételekben és desszertekben közös, hogy mindegyik valamilyen sörrel készül.Közöttük találtam a koma levest. Igazi, tartalmas leves, őszi vagy téli, hűvös napokon friss kenyérrel nagyon finom tud lenni. Miközben főztem, elgondolkodtam, hogy a mai fiatalok tudják-e egyáltalán, kicsoda-micsoda is az a koma. Szerintem ez a fogalom egyre inkább kiszorul a szóhasználatunkból és az életünkből, igazából már mi se nagyon használjuk. Gyerekkoromból még emlékszem rá, a szüleimnek, nagyszüleimnek még volt komája, komaasszonya, és így is emlegették, így szólították egymást. A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint: "Olyan férfi vagy nő barát, aki egy másik férfival vagy nővel általában valamilyen rítus folytán meghatározott, közeli viszonyba kerül. A koma sohasem rokon, de a komaság gyakran a rokonoknál személyesebb, közelebbi kapcsolatot jelent. A koma anyagi és erkölcsi segítséget nyújtó bázis, amely a rokoni és lokális kapcsolatokon túl összeköti az egyént a társadalommal. Komának, komaasszonynak a keresztszülőpárok, a keresztvíz alá tartott gyermek szülei hívják egymást." A forrás szerint létezik még lógós koma, legénykoma, katonakoma, borkoma, bagókoma vagy leánykoma is. :)Nem tudom, a leves elnevezésének mi az eredete, mindenesetre bátran vendégül láthatjuk vele a fentebb említett kománkat, nem fogunk szégyent vallani. :) Sok sikert hozzá!Hozzávalók:25 dkg szárazbab (nálam gyöngybab)5 dkg füstölt szalonna1 nagyobb fej vöröshagymapirospaprika, só, őrölt bors, babérlevélkb. 30 dkg savanyú káposzta3 szál sárgarépa1 szál petrezselyemgyökér5 dl Stella Artois20 dkg füstölt kolbász3 dl tejföl1,5 evőkanál finomlisztkevés cukorA babot a főzés előtti este megmostam és annyi hideg vizet öntöttem rá, amennyi bőven ellepte - egy éjszakán át áztattam.Másnap leszűrtem, tiszta, sóval ízesített vízben majdnem teljesen puhára főztem.A szalonnát apró kockákra vágtam, nagy lábasban pirítani kezdtem.Hozzáadtam a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, megpirítottam.A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, hozzáadtam a kicsit megvagdosott káposztát és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldségféléket.A sörrel és vízzel felengedtem, és kis lángon főzni kezdtem, ízesítettem babérlevéllel, kevés sóval és őrölt borssal.Amikor a zöldségek félig megfőttem, akkor adtam hozzá az előkészített, leszűrt babot.A kolbászt felkarikáztam, serpenyőben kissé megpirítottam, majd a szinte már teljesen kész leveshez adtam.A tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest.Végül kevéske cukorral ízesítettem, puha, friss kenyérrel tálaltam.