Rácsos diós szilváslepény

  • 2013.09.01.
  • 3

Anyukámtól kaptuk ezt a süteményt, ami most, hogy beteg vagyok, különösen jól jött. Szilvás, dióhabos linzertészta, nekem jól lehűtve ízlik a legjobban. A szaftos szilvához nagyon jól passzol a könnyed dióhab, érdemes elkészíteni, nem fogtok csalódni. A recept a Príma Konyha magazin 2013. augusztusi számában jelent meg. Sok sikert hozzá!Hozzávalók egy kb. 30 x 35 centis tepsihez:a tésztához:40 dkg liszt1 csomag sütőporcsipetnyi só5 dkg porcukor1 citrom20 dkg margarin1 tojás1 evőkanál tejföla töltelékhez:4 tojás20 dkg porcukor20 dkg darált dió1/2 citrom1/2 csomag vaníliás cukormaréknyi zsemlemorzsa80 dkg szilvaA tésztához a lisztet a sütőporral elkeverte, gyúródeszkára szitálta.Hozzáadta a sót, a porcukrot és a citrom reszelt héját, majd elmorzsolta a margarinnal.Végül a tojást - keveset félretéve belőle a tészta lekenéséhez - és a tejfölt is hozzáadva egyneművé gyúrta, folpackba csomagolva a hűtőbe tette.Amíg a tészta pihent, elkészítette a tölteléket.A tojásokat kettéválasztotta, a sárgáját a porcukorral gépi habverővel krémesre keverte.Hozzáadta a darált diót és a citromlevet.A tojásfehérjét kemény habbá verte, a végefelé hozzáadva a porcukrot is.Ezt a habot óvatosan a diós masszába forgatta.A tészta kétharmadát kinyújtotta, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezte.Zsemlemorzsával megszórta, majd egyenletesen rárakta a jól lecsepegtetett, magozott, felezett szilvát.A diós habot egyenletesen rásimította.A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodort, amivel berácsozta a sütemény tetejét.A tészta gyúrásánál félretett tojással a tésztát lekente, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütötte.Kihűlve kockákra vágva, porcukorral meghintve tálalta.