Fürjtojásos sonkaleves

  • 2013.06.08.
  • 8

Ha húsvét után lennénk egy-két nappal, ajánlanám ezt a levest a maradék főtt-füstölt sonka felhasználására. Erről ugyan már lekéstem, ettől függetlenül ez egy nagyon finom, füstölt ízű, tartalmas leves. Nem bonyolult elkészíteni, sokáig nem is kell főzni, hiszen a hús már főve kerül bele, a zöldségek-tészta-tojás pedig hamar megfő. Nálunk most készült először, és nem utoljára, mivel mindenkinek ízlett. Az alapreceptet itt találtam, sok sikert hozzá!Hozzávalók:3-4 evőkanál olaj2 fej vöröshagyma50 dkg főtt-füstölt sonka (nálam tarja)2 nagyobb sárgarépa4-5 szál zsenge petrezselyemgyökér1 csokor petrezselyemzöld2 gerezd fokhagymasó, őrölt bors, ételízesítő por12-13 dkg eperlevéltészta12 fürjtojásA zöldségféléket megtisztítottam, a vöröshagymát apró, a répaféléket kb. centis kockákra vágtam.A húst is a zöldségekhez hasonló darabokra kockáztam.Az olajat felhevítettem, üvegesre pirítottam benne a vöröshagymakockákat.Hozzáadtam a tarja- és répakockákat, és néhány perc alatt az egészet összepirítottam.Felöntöttem kb. 3 l vízzel, hagytam felfőni.Amikor felforrt, ízesítettem sóval (óvatosan, mert a hús is sós), őrölt borssal, zúzott fokhagymával és nem túl apróra vágott petrezselyemzölddel.Kis lángon, lefedve majdnem készre főztem.Ízesítettem még kevéske ételízesítővel, majd hozzáadtam a tésztát is, tovább főztem addig, amíg az eperlevél megfőtt.Ekkor engedtem bele egyesével a fürjtojásokat, és keverés nélkül (hogy a tojások lehetőleg egyben maradjanak) további 10 percig főztem kis lángon.