Burgonyaleves pestóval

  • 2013.04.10.
  • 1

A burgonyalevesnek egy picit különlegesebb készítési módja, olaszosan, pestóval fűszerezve és finom conchiglie-vel, bordás kagylótésztával dúsítva. Tartalmas, különleges ízvilágú leveske, sűrűbbre főzve egytálételként is megállja a helyét. A hozzávalóknál megadott mennyiséggel készítve nagy adag levest kapunk, a pestóból pedig nemcsak a leveshez szükséges adag lesz, hanem még külön is tudunk kínálni hozzá.
Éva a Takarékos konyhából tésztás játékot hirdetett, ezt a finom levest ajánlom a "Szeretem a tésztát!" játékra. Sok sikert hozzá!Hozzávalók:a pestóhoz:6 dkg petrezselyemzöld2 gerezd fokhagyma6 dkg fenyőmag2 evőkanál friss bazsalikomlevél6 dkg reszelt parmezánfehérbors1,5 dl olívaolaja leveshez:6-8 szelet bacon45 dkg vöröshagyma60 dkg burgonya3-4 dkg vaj1-2 evőkanál olaj2 l tyúkhúsleves, alaplé6 dl tejkb. 20 dkg conchiglie (bordás kagylótészta)2 dl tejszínsó, petrezselyemzöldreszelt sajt, fokhagymás krutonA pestóhoz szükséges hozzávalókat késes aprítógépbe raktam, és 1-2 perc alatt krémesre pürésítettem.A leveshez vékony csíkokra vágtam a szalonnaszeleteket, megtisztítottam és apróra kockáztam a krumplit és a hagymát.Nagy lábasban felhevítettem a vajat és az olajat, beledobtam a szalonnát és pirítani kezdtem.Pár perc után hozzáadtam a hagyma- és burgonyakockákat, ízesítettem kevéske sóval, és tovább pirítottam, gyakran megkeverve.Kb. 10 perc elteltével felöntöttem a húslevessel és a tejjel, felforraltam és negyedóráig kis lángon főztem.Ekkor került bele a tészta, amivel további negyedóráig főtt a leves.Végül hozzáadtam a tejszínt is, néhány percig még főztem, majd ízesítettem petrezselyemzölddel és három evőkanálnyi pestóval.Külön tálkákban reszelt sajtot, pestót és fokhagymás krutont kínáltam hozzá.