Golyóálló kávé?

  • 2015.04.18.
  • 4

Új kedvenc reggeli itala van Hollywoodnak, a Szilícium-völgynek és a Wall Streetnek: az egészség- és teljesítményfetisiszta startupvezérek, brókerek és filmsztárok mostanában bulletproof coffee-t, vagyis golyóálló kávét isznak. Azt mondják, 5-6 órán át pörög tőle az ember, de nem terheli túl a szívet, sőt még jót is tesz neki. Plusz fogyaszt. És az IQ-t is növeli. A barátnőm ajánlotta az index cikkét."A golyóálló kávé ihletője a tibeti jakvajas tea, amit serpák és szerzetesek isznak, és ami egy amerikai számára irtó egzotikusan hangzik. Magyarország viszont a kilencvenes évek vége felé kollektíve Leslie L. Lawrence-regényeken szocializálódott, amelyekben a főhős 20-30 oldalanként iszik ilyet, szóval nekünk nem olyan nagy újdonság, hogy a serpák meg a szerzetesek mitől olyan fittek 6000 méter felett. A cuccot egy Dave Asprey nevű techguru találta ki, aki Tibetben megkóstolta az eredetit, és a fejébe vette, hogy megcsinálja ugyanazt tea helyett kávéval, tudományos módszerekkel megsokszorozva a hatékonyságát. A receptet állítólag 5 éven át finomította, miközben 300 ezer dollárt költött tudományos vizsgálatokra az agy anyagcseréjének működésével kapcsolatban. Akárhogy is, a végén ezt a formulát hozta össze: kávé + vaj + kókuszolaj = golyóálló kávé."Kávé imádó vagyok, így nem is volt kérdés az azonnali próba. Minden alapanyag, a kiváló minőségi kávé, a bio vaj és a kókuszolaj is mindennapi részei az éléstáramnak. Így nem hezitáltam.Az első alkalom a keverék ízhatásában - annak ellenére, hogy csak a tiszta, adalékmentes kávéhoz ragaszkodtam- igen kellemes meglepetéssel szolgált, új harmóniára találtam. Aztán egy nem túl erős, de mégis kellemetlen émelygés következett.Másnap reggel és azóta minden reggel és azóta minden reggel (másfél hét) izítom a kávéfőzőt és a botmixert. Tapasztalataim:az émelygés csak az első alkalom szüleménye voltdélig nem éhezem mega kávé hatása meghosszabbodottenergikusabb vagyokjavult a koncentráló képességem1,5 kg ment le úgy, hogy sem a táplálkozásomban, sem a mozgásban nem történt változáskönnyű székletürítésAsprey a következőkkel magyarázza a golyóálló kávé hatását, és működési elvét:A jó minőségű kávéban kevés a méreganyag, ami a koffein ellenében hatna.
A vajban levő sok zsír lassítja, és egyben felerősíti a koffein agyra gyakorolt felpörgető hatását.
A biovaj egyébként is tele van antioxidánsokkal, HDL-, vagyis jó koleszterinnel, és K2 vitaminnal, amelyeknek pozitív hatásaik közismertek.
A kókuszolaj a laurinsav fő forrása, ami egy közepes láncú triglicerid (MCT), kicsit leegyszerűsítve egy olyan zsír, ami úgy viselkedik, mintha szénhidrát lenne, közvetlenül a máj hasznosítja, és rengeteg energia van benne.
A sok zsír pedig úgynevezett ketogén folyamatokat indít be a szervezetben, ami nagyjából azt jelenti, hogy a test a szénhidrát helyett a zsírból fedezi az energiaigényét, és ha a kávéba tett elfogy, a testben felhalmozott hoz nyúl.Íme az én keverékem2, 3 dl hosszú kávé, 2 mokkáskanál bio vaj, 2 mokkáskanál kókuszolaj botmixerrel felhabosítva.Későbbi hatásairól beszámolok. Örülnék a Ti tapasztalataitoknak is!