2016 - ban is MOL Nagyon Balaton

  • 2016.05.24.
  • 8



Huszonöt esemény formájában a Balaton „legszebb arcát” mutatja idén is a MOL Nagyon Balaton programsorozat, amely május 28-án a tókerülő NN Ultrabalaton futóversennyel idul, majd a Balaton Sound, a Művészetek Völgye, a Kultkikötő, a VeszprémFest, a STRAND és a B.my.Lake fesztivál, kompkoncertek és borfesztiválok egész sora várja a turistákat, végül a köveskáli Kálibulival zárul a kínálat szeptemberben, felsorakoztatva a régió legizgalmasabb helyeit és rendezvényeit.
Tavaly nyáron 880 ezren vettek részt a MOL Nagyon Balaton programsorozaton, vagyis a Balaton Régió legszínvonalasabb rendezvényein: fesztiváloztak, boroztak, filmeztek, ettek-ittak, futottak és buliztak, májustól szeptemberig... Az idei kínálatban a Balaton Régió huszonöt legizgalmasabb eseménye szerepel, a korábbinál jóval több világsztár részvételével. A Művészetek Völgye színes kínálata a Morcheeba-dalokkal érkező Skye & Ross programjával bővül, aPaloznaki Jazz Pikniken a St. Germain, Veszprémben a Thievery Corporation és Jamie Cullum lép fel. A mára fesztiválfővárossá avazsáltZamárdiban a jubiláló, 10. Balaton Soundon többek között Macklemore, Armin van Buuren, Robin Schulz, míg a nyár végi STRAND Fesztiválon a Hurts, Caro Emerald és Tom Odell koncertezik. A nemzetközi- és hazai kínálatot ugyanúgy lehetetlen felsorolni, mint a más kulturális, művészeti,  sport- és gasztronómiai programokat. A VOLT Produkció MOL Nagyon Balaton sorozatának célja négy év óta változatlan: a hazai- és külföldi közönség számára csokorba gyűjtve mutatja meg a Balaton „legszebb arcát”. Mostantól minden évben olyan képzőművészeti alkotások is születnek, amelyek a szervezők szándéka szerint  balatoni vasútállomásokat, közterületeket díszitenek majd.
„A MOL Nagyon Balaton sorozatot azzal a szándékkal indítottuk újtára négy évvel ezelőtt, hogy a potenciális bel- és külföldi turisták figyelmét a Balaton legjobbjaira irányíthassuk. Mára már sokan úgy gondolnak a régióra, mint az egymást érő színvonalas és izgalmas programok helyszínére, amíg évekkel ezelőtt ez egyáltalán nem volt jellemző.Ha valaki a legjobb lángossütőt, fagyizót, vagy éttermet keresi, ugyanúgy számíthat a MOL Nagyon Balaton szolgáltatásaira, mint akkor, ha a nyár legizgalmasabb koncertjei, fesztiváljai iránt érdeklődik” – mondja Lobenwein Norbert, az eseménysorozat társalapítója.
„Túl azon, hogy a MOL Nagyon Balaton csokorba gyűjti a Balaton Régió legjobbjait, az programsorozat kezdete óta tucatnyi új eseményt is útjára indítottunk. Kisebb, különleges produkciókat éppen úgy, mint a ma már százezres tömegeket vonzó STRAND és B.my.Lake fesztiválokat. Öröm számunkra, de még inkább a Balaton vendégei számára, hogy az idei kínálat ismét újabb programokkal bővül, olyankkal, amelyek Magyarország és a Balaton jó hírét erősítik.” – tette hozzá Fülöp Zoltán, a  MOL Nagyon Balaton másik főszervezője, a VOLT Produkció vezetője.
A MOL Nagyon Balaton a kezdetek óta évről-évre több vendég figyelmét irányítja a Balatonra. „Meggyőződésem, hogy a MOL Nagyon Balaton egy jelentős és eredményeit tekintve fontos turisztikai kezdeményezés idehaza. Ez az összefogás jó példája annak, hogy  különböző sikeres és életképes rendezvények szervezői hatékonyan tudnak együttműködni és egymást erősíteni. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések rendkívül sokat tesznek hozzá Magyarország imázsához, miközben a Balaton Régió turisztikai szempontból is az egyik legfontosabb desztináció." - mondta el Guller Zoltán,a Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezetője.
Futóversenytől a nagyfesztiválokig...
A világ legszebb futóversenyei közé választott NN Ultrabalaton május végén startol. Két hét múlva már hazai popbandák kíséretében lehet drukkolni a siófokiNemzeti Regatta vitorlásainak. Színházi élményekért a Kultkikötőt érdemes felkeresni június végétől Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen, vagy a tihanyi MONO Színteret július első hétvégéjén, igazán jó koncertekért pedig a Balatonon szárnyait bontogató PLÁZS Siófokot.Geszti Péter legújabb zenei produkciója a Szántód és Tihany között járó kompon mutatkozik be – ugyanitt, a már hagyományosnak számítóKompKoncertek keretében fellép még a nyáron Szabó Balázs Bandája, szeptember elején pedig a Kiscsillag is. Keszthellyel július első hétvégéjén érdemes megismerkedni a KeszthelyFesten, ugyanakkor, amikor Müller Péterrel, James Redfielddel, Wm. Paul Younggal és más kortárs spirituális gondolkodókkala tó túlsó végén, az akarattyai Everness fesztiválon. 
A Balaton Régió legnagyobb turisztikai vonzerejének számító Balaton Soundidén már tizedik alkalommal vonz százötvenezres közönséget Zamárdiba. A déli parti pezsgőket és habzóborokat kínáló Parti Pezsgés másodszor mutatja be a régió javát. Borfesztiválokból a rangidős és egyben leghosszabb a Füredi Borhetek, de a VinCE Balaton és a Badacsony Bor7 is igazán figyelemre méltó, a borok és a zenei kínálat terén egyaránt.
A Fran Palermoval, Freddie-vel, a Bagossy Brothers Companyval és az idei Nagy-Szín-Pad! verseny többi indulójával egész nyáron találkozhatunk a MOL Nagyon Balaton eseményein. Hazai és nemzetközi nagy nevekért irány aMűvészetek Völgye, ahová a Morcheebát tovább vivő Skye & Rosspáros érkezik, a Paloznaki Jazz Pikniket a St Germain nyitja, a VeszprémFesten pedig többek között  Jamie Cullum és az idén 20 éves Thievery Corporationlép fel.
Veszprém kétszer is megtelik a nyár közepén. A VeszprémFest a várat, aVeszprémi Utcazene Fesztivál a tereket és kapualjakat tölti meg zenével. Innen Tihanyba érdemes menni: az ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál a Balatonra hozza, ami a képzőművészetben és a designban 2016-ban Magyarországon igazán érdekes. Augusztus 20-án, a tűzijáték után aMagna Cum Laude koncertjét hallgathatjuk a révfülöpi mólóról, a nyár utolsó hétvégéjén pedig a Petőfi Rádió kedvenc zenekaival ünnepelhetünk a STRAND - Nagyon Zene Fesztiválon, ahová többek között a Hurts, Caro Emerald,Tom Odell és a Hollywood Undead érkezik. A Wellhello-Halott Pénzlegénységepedig egy saját napot szervez maguk köré, kedvenc előadóikkal.
A STRAND szomszédjában futó B.my.Lake keverői mögött idén is az underground elektronika hazai és nemzetközi sztárjai állnak majd, többek közöttRichie Hawtin, Carl Cox és Solomun. A nyarat és a MOL Nagyon Balaton sorozatot jobban nem is lehetne zárni, mint egy nyugis gasztrofesztivállal a Káli-medence közepén, a köveskáli Kálibulin.
100 jó hely...
A jobbnál-jobb kulturális események mellett ma már egy kellemes vacsora, vagy akár egy lángos és egy fröccs miatt is érdemes ellátogatni a Balatonra. Tavaly óta a „jó helyek” újabb sorával gyarapodott a balatoni kínálat. Aki a legjobbakat keresi, azoknak segít a MOL Nagyon Balaton Top 100–as listája, amelyet a Magyar Konyha és a welovebalaton.huszakértelmének segítségével állítottak össze a szervezők.
Fókuszban a Balaton
A MOL Nagyon Balaton egyik igazán fontos alappillére az a kommunikációs háttér, amelyet a VOLT Produkció és az MTVA biztosít. „Az MTVA számára a Balaton kiemelten fontos régiónak számít. Idén is elindul a Balatoni Nyár című műsorunk, amely Révfülöpről jelentkezik, naponta. A MOL Nagyon Balaton sorozatot fő médiapartnerként támogatjuk, az azon belül megjelenő eseményekről kivétel nélkül igye