Mákos sárgabaracklekvár

  • 2014.08.06.
  • 4

Már tavaly is főztem mákos sárgabarack lekvárt néhány üveggel, de mire lefényképeztem és megírtam volna, már régen vége volt a szezonnak. Idén újra főztem, időben le is fényképeztem, de a blogra valahogy mégsem került fel. Most viszont már nem várok vele jövő nyárig, jöjjön szezon után, megkésve, vagy a jövő nyári főzéshez igen-igen időben a mákos sárgabarack lekvár! ;-)A sárgabarackhoz nagyon passzol a mák, nagyon finom lekvárnak is!Tartósítószer nélkül, pektinnel, nagyon kevés cukorral.Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez (pontosan nem tudom mekkorák, van közötte 2 dl-s is, a legnagyobb üveg 5 dl-s)2 kg magozott sárgabarack (a hibás részeket természetesen kivagdosom, de meghámozni nem szoktam)10 dkg cukor3-4 evőkanál mák darálva12 gramm pektinA sütőt 130 fokra állítva bekapcsoltam és egy tepsiben betettem az alaposan elmosogatott befőttes üvegeket. A sárgabarackot megmostam, kimagoztam, a hibás részeket kivagdostam és feldaraboltam. Meghámozni nem szoktam a barackokat. Nagyon kevés vizet öntöttem alá a lábosban és feltettem főni. Mikor felforrt, belekevertem a pektint, botmixerrel pürésítettem és belekevertem a mákot is. 2-3 percig folyamatosan kevergetve forraltam. Mikor a lekvár készen volt, kikapcsoltam a sütőt és kivettem az addigra (remélhetőleg) sterilizálódott üvegeket. Forrón beletöltöttem a lekvárt, fóliát tettem a tetejére és jó szorosan rácsavartam a tetejét. Fejre fordítva letettem az üvegeket kb. 5 percre, majd betetettem őket a kikapcsolt, de még meleg sütőbe és ott hagytam őket kihűlni.Sajnos a sárgabarack szezonon már túl vagyunk, de őszibarackból is ki fogom próbálni. A tavalyi őszibarack lekvár nagyon finom lett, bár abban még nem volt mák... :-)