Cseresznye-meggy lekvár

  • 2014.07.04.
  • 4

Az utóbbi években szívesen teszek el lekvárokat. Mióta rátaláltam a pektinre, azóta pláne. Nagyon rövid idő alatt, minimális mennyiségű cukorral vagy teljesen cukor és tartósítók nélkül főzöm a lekvárt, így nyugodt szívvel adom a gyerekeknek reggelire, vacsorára vagy palacsintában és sütikben. A rövid főzési idő miatt sokkal több értékes anyag marad a gyümölcsben és elég édesek is lesznek szerintem. A forró lekvárt mindig kifőzött üvegekbe töltöm, néhány percre fejre fordítom és száraz dunsztban hagyom kihűlni, és annak ellenére, hogy semmilyen tartósítószert nem teszek be, sosem romlott még meg egy üveg sem.
Idén elsőnek ez a cseresznye-meggy lekvár készült el:Hozzávalók 4 kisebb üveghez:1,5 kg magozott cseresznye és meggy vegyesen (nálam most körülbelül fele-fele arányban voltak)9 gramm pektin1 citrom leve2 túlérett banán (vagy 10 dkg cukor vagy 2 evőkanál méz)Az alaposan megmosott és kimagozott cseresznyét és meggyet egy lábosba teszem. Pici vizet öntök alá, hogy le ne süljön, amíg elkezd levet ereszteni és főzni kezdem. Mikor megpuhult, beledobom a darabokra tördelt banánt és botmixerrel pürésítem az egészet. Hozzákeverem a pektint és beleöntöm a citrom kifacsart levét és miután újra felforrt, még 2-3 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, folpackot teszek rá, rácsavarom a tetejét és fejre fordítom. Mikor az összes üveggel elkészültem, kosárba teszem, amit plédekkel béleltem ki és ebben hagyom kihűlni.
Mikor ez a lekvár készült, épp nagy hőség volt és erősen tűzött a nap, így a kosarat kitettem a napra, hogy ezzel is lassítsam a kihűlést. Miután kihűltek az üvegek, már mehettek is a kamrapolcra.
Egy kisebb adag kimaradt, mivel már nem töltött volna meg egy üveget, így ezt már aznap megkóstolhattuk és nagy-nagy örömömre igen nagy sikert aratott. :-)