Katica süti

  • 2014.06.07.
  • 6

Jó régen írtam már utoljára, de nem is nagyon készült olyasmi a konyhában, amit igazán érdemes lett volna megmutatnom... Mozgalmas heteken vagyunk túl, időközben megszületett a kislányom, Kicsi Fiam pedig, aki már Nagytesó, megünnepelte a második szülinapját. Neki sütöttem azért ezt-azt, ezeket meg tudom mutatni... :-) Ezek közül az egyik ez a katicás süti:Hozzávalók:120 gramm vaj120 gramm porcukor1 tojássárgája2 csipet sütőpor110 + 40 gramm liszt1 csomag puncs ízű pudingpor (vagy 40 gramm keményítő és piros ételfesték)2 evőkanál piros szörp (ha ételfestéket használunk, ez felesleges)20 gramm kakaópora pöttyökhöz Dr.Oetker dekortollA porcukrot habosra kevertem a vajjal és alaposan belekeverem a tojássárgát is. Megmértem a masszát mérlegen és a negyedét áttettem egy másik tálba.
A nagyobb adaghoz hozzákevertem 110 gramm lisztet egy csipet sütőporral és a pudingport, de ez egyáltalán nem színezte be úgy, ahogy vártam, így belekevertem 2 evőkanál meggyszörpöt is. Jól összegyúrtam a tésztát.A kisebb adaghoz a 40 gramm lisztet (egy csipet sütőporral) és a kakaóport kevertem hozzá és ezt is jól összegyúrtam.
Mindkét tésztát fóliába csomagoltam és hűtőszekrénybe tettem. Én csak másnap sütöttem meg a katicákat, de legalább egy órát mindenképp dermednie kell a tésztának.Mikor kivettem a hűtőből, kicsit megnyomkodtam, ettől annyira megpuhult a tészta, hogy könnyen nyújtható legyen. A nyújtófát betekertem fóliával és alufólián nyújtottam ki a tésztákat. A piros tésztából egy nagyobb, a barnából egy kicsi pogácsaszaggatóval köröket szaggattam, majd a barna korongokból egy darabot a nagyobbik szaggatóval levágtam, így pontosan illeszkedtek a katica fejek a testekkel. Sütőpapíros tepsire tettem először a piros korongokat majd óvatosan hozzáillesztettem a barnákat és egy kicsit összenyomkodtam. 170 fokra előmelegített sütőben 14-15 percig sütöttem őket. Miután kivettem a sütőből, a tepsin hagytam kihűlni a katicákat.
Ezután már csak a díszítés volt hátra, de ez a dekor tollak segítségével nagyon egyszerű volt. A pöttyöket barnával, a szemeket fehérrel rajzoltam rá.A tésztával a hűtőből kivéve nagyon könnyű dolgozni, de ahogy melegszik, egyre nehezebb. Már néhány perc után is sokkal nehezebb volt bánni a tésztával, ragadóssá, nyúlóssá vált, így 4-5 korongonként visszatettem a tésztát a hűtőbe. 2-3 perc alatt már dermedt annyit, hogy a következő 4-5 korong megint könnyen, szépen sikerült.Az eredeti receptet Ildinél találtam, de ezt-azt megváltoztattam rajta. És ha legközelebb nekiállok, még változtatni fogok néhány dolgon:- a puncsos pudingpor egyáltalán nem színezte be a tésztát, ezért hirtelen ötlet volt bele a szörp, legközelebb mindenképp a keményítő + ételfesték (esetleg céklalé) párost választom- nekünk nagyon édes volt így, legközelebb kicsit próbálok változtatni a tésztán is, hogy állagra is jó legyen, de ne legyen ennyire édes- tovább sütöttem, mint Ildi írta, de ez persze eléggé sütőfüggő.
Kicsi Fiamnak nagyon tetszettek, így fogok még kísérletezni vele mindenképpen! :-)

Címkék

Keksz Gyerek