Datolyagolyó

  • 2014.03.10.
  • 3

Egy nagyon gyors, sütés nélküli édesség recept ez, és naná, hogy megint golyó... ;-)Paleo édesség receptek között nagyon gyakori a datolya, mint hozzávaló, én most próbáltam ki először. Annyira jó lett, hogy már jó pár másik datolyás receptet elmentettem, szépen sorban kipróbálom majd azokat is.
Ha valaki gluténmentesre szeretné, kihagyhatja belőle a zabpelyhet (először én is úgy csináltam), anélkül is nagyon jó, csak jóval puhábbak lesznek a golyók.Hozzávalók:(kb. 20 golyóhoz)150 gramm magozott datolya (én 250 grammos előrecsomagolt, magos datolyát kaptam, abból kb 160-170 gramm marad magozás után)30 gramm kókuszreszelék + a hempergetéshez30 gramm banán2 evőkanál cukrozatlan kakaópor50 gramm zabpehelykb. 0,5 dl forró víz vagy még kevesebb (egy bögrében melegítettem meg egy ujjnyi vizet)A datolyát kimagoztam és felkockáztam, a kókuszreszeléket és a zabpelyhet ledaráltam, a banánt kimértem. A datolyát leöntöttem a forró vízzel, beledobtam a banánt és botmixerrel pürésítettem. Ebbe a masszába kevertem bele a kakaóport és a darált zabpelyhet, kókuszreszeléket.
Kis golyókat formáztam a masszából, megforgattam kókuszreszelékben és egy kicsit behűtöttem.
Szerintem nagyon finom lett, örülök, hogy kipróbáltam. Ezen kívül kiderült, hogy a datolya kifejezetten egészséges:"A datolyában található magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor. Megtalálható benne az A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes.Enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészére. Fájdalomcsillapító hatása régóta ismert, s a másnaposság tüneteit is enyhíti. A mérgezéses megbetegedések utáni rehabilitáció egyik fontos eleme, segít az idegrendszer épségének megóvásában, magas vastartalmának köszönhetően csökkenti a vashiányt, és ezzel együtt a vérszegénységre is kedvező hatással van. Stabilizálja a vérnyomást, ennek köszönhetően segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét."forrás:
http://www.mindmegette.hu/datolya-a-szupergyumolcs-48568Az eredeti receptet ITT találtam, így is nagyon finom lehet!

Címkék

Datolya