Szedres tejsavóital

  • 2013.08.15.
  • 3

A hétvégén kipróbáltam Mági receptjét és nagyszerű sajtot készítettem! Tényleg nagyon jó, próbáljátok ki! Hirtelen nagyon sok ötletem is támadt, hogy miket lehet még kezdeni vele!
Most viszont a sajtkészítés során visszamaradó tejsavó a főszereplő. Mellékterméknek is nevezhetnénk, hiszen a cél a sajt volt, és valahogy számomra ez a "tejsavó" szó sem túl bizalomgerjesztő, pedig egy igen értékes anyagról van szó. Azt olvastam róla, hogy ha sajtkészítésnél oltóanyagot is adnak a tejhez, akkor édes a tejsavó. Mivel én nem adtam hozzá (és a jövőben sem tervezem) így savanykás lett. Érdemes megőrizni, hiszen igazi csodaszer: "A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést

segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani." (forrás) És még fürdőt is lehet készíteni belőle, hogy bársonyos legyen a bőrünk. (Legközelebb ezt is kipróbálom... ;-)Nekem magában nem nagyon ízlik, ezért találtam ki ezt az italt:Hozzávalók:kb fél liter tejsavó1 marék fekete szeder2 evőkanál agavé szirup vagy egyéb édesítő (ez ki is hagyható, ha valaki szereti a savanykás ízt)A hozzávalókat összeturmixoltam, jól behűtöttem és kész is! :-D