Melanzane alla Parmigiana

  • 2015.06.24.
  • 7

Igazi nyári recept, zseniális olasz fogás. Aranybarnára pirított padlizsán szeletek bazsalikommal fűszerezett paradicsomszószban, olvadtan bugyborékoló sajttal összefogva. Mi kell még? Langyosan a legfinomabb, de ha igazán nagy hőség van, nyugodtan essünk neki hidegen, úgy is egészen kiváló. Csőben sült padlizsán, vagy ha olaszos hangulatban vagyunk: Melanzane alla Parmigiana Hozzávalók: 2-3 padlizsán frissen reszelt parmezán vagy padano sajt ízlés szerint frissen reszelt scamorza vagy mozzarella sajt ízlés szerint bazsalikomos paradicsomszósz (ez lehet üveges vagy házi készítésű is akár) olívaolaj egy kevés liszt Elkészítés: A padlizsánokat hosszában felvágjuk vékony, 5 mm-es szeletekre. Besózzuk, szűrőbe rakjuk, hagyjuk egy órát állni (ha tudunk, tegyünk rá valami nehezéket, ami kinyomja belőle a nedvességet), majd leöblítjüas alaposan szárazra töröljük. Lisztben vékonyan megforgatjuk, lerázzuk. Olívaolajat melegítünk egy serpenyőben, a padlizsánszeletek mindkét oldalát aranyszínűre sütjük és az olajat leitatjuk róluk. (Jó kis padlizsános recept még a sonkával, kölessel töltött padlizsán, vagy a joghurtos padlizsánsaláta, próbáljátok ki azokat is!) Ha megvagyunk, jön a kedvenc részem. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal (chilis-fokhagymásat használtam) és belerétegezzük a sok jóságot: alulra egy réteg padlizsán, rá egy réteg paradicsommártás (nem túl vastagon), rá egy réteg mozzarella, arra egy réteg parmezán, majd újra padlizsán, és így tovább. Rendkívül nyugtató művelet. A rétegezést (10 centi magas ...