Indonéz sült rizs: nasi goreng

  • 2015.05.02.
  • 4

A másnapos rizsben az a jó, hogy bedobjuk egy nagy serpenyőbe, alaposan alágyújtunk, aztán összekeverjük mindennel, ami a kezünk ügyébe kerül, de legfőképp tojással, és kész is az új, színes, illatos ebéd. Nem lehet elrontani. Ez a fajta, amit most mutatunk, Indonézia nemzeti eledele. Kifejezetten 1-2 napos rizsből kell készíteni, mert a frissen főzött rizs túl lágy és túl nagy a nedvességtartalma a pirításhoz. Ne ijedjünk meg a hosszú hozzávaló listától, pofonegyszerű megcsinálni. Nasi Goreng, azaz sült rizs recept Hozzávalók:  320 g basmati rizs 1 fej vöröshagyma, apróra vágva 100 g tetszés szerinti gomba, falatnyi darabokra vágva 100 g sárgarépa, felkarikázva néhány szál újhagyma, felkarikázva 1 friss chili, felkarikázva 1 hüvelykujjnyi gyömbér, felaprítva 3 gerezd fokhagyma, felaprítva kis csokor koriander, felaprítva 1 evőkanál nádcukor 3-5 evőkanál édes szójaszósz Elkészítés: Az egy nagy bögre rizst némi sóval együtt beleöntjük egy edénybe, hozzáöntünk 2 bögrényi forrásban lévő vizet, lefedjük és 10-12 perc alatt készre főzzük. Ha rögtön fel akarjuk használni és nem várunk másnapig, a kész rizst terítsük szét egy nagy tálcán, amíg teljesen ki nem hűl. Innentől könnyű dolgunk van: egy nagy, lehetőleg vastag aljú serpenyőt vagy wokot felforrósítunk kb. 2 evőkanálnyi olajjal, majd mehet bele minden zöldség, a koriander felaprított ...