Gombás rizottó

  • 2015.07.08.
  • 8

Ma napközben a 40 fokot súrolta a hőmérő, nálam abban csúcsosodott ki a kánikula, hogy flip flop papucsban mentem dolgozni. Aztán délután lecsapott a jégvihar, de úgy, hogy egyrészt bőrig áztam, másrészt a real-time útra hulló fatörzsek  között szlalomoztam a Mogyoródin. A traumatikus élmények hatására mézet és mustárt kevertem az esti rizottóba. Jó hatással van az ítéletidő az alkotói folyamatokra. Gombás, mézes-mustáros rizottó recept Hozzávalók (6-8 személyre): 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva 50 dkg kerek szemű rizottó rizs (pl. arborio) 1.2 l meleg zöldség- vagy csirkealaplé 5 dkg frissen reszelt kemény, érlelt sajt, pl. parmezán, padano 50 dkg csiperke gomba, megtisztítva, hosszában felezve vagy negyedelve 2 dl száraz fehérbor (olyan minőségű, amit szívesen meg is innánk) 1 csokor újhagyma, felkarikázva dijoni mustár méz Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát olívaolaj és némi vaj keverékén puhára párolom. Hozzáadom a rizst, kb. 2 percig pirítom, majd jöhet bele a bor is. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon, közben derekasan keverem, nehogy odakapjon. Hozzámerek 1 evőkanál alaplevet, folyamatos keverés mellett hagyom, hogy a rizs magába szívja. Ezt megismétlem még háromszor, majd hozzáöntöm a maradék alaplevet egyben az egészhez, és sűrű kevergetés kíséretében készre, fogkeményre főzöm a rizst. Az ...