Céklás rizottó serpenyőben pirított kacsamájjal

  • 2015.02.15.
  • 4

160 A rizottóért az olasz konyhát lehet áldani. A titka a megfelelő alapanyagok és a türelem a főzéshez, ami egyébként nem vészesen hosszú: egy tisztességes rizottót durván 30 perc alatt el lehet készíteni. A végeredmény akkor jó, ha a rizs még nem főtt szét teljesen és a szemek nem állnak össze, az étel pedig sűrűn folyós, de nem vizes. Tartogatni nem ajánlott, tárolás közben elveszti azt a csodás krémességét, ami miatt szeretjük. Céklás rizottó recept (4-6 adag) Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva 50 dkg rizottórizs (p. arborio, carnaroli) 2 dl száraz fehérbor (olyan, amit szívesen meg is innánk) 1,2 liter zöldség- vagy húsleves alaplé 2 kisebb cékla, robotgépben finomra darálva 5 dkg frissen reszelt parmezán 2 nagy evőkanál vaj 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: 1 evőkanál vaj és az olívaolaj keverékén puhára pároljuk a vöröshagymát. Hozzáöntjük a rizst, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, amíg el nem kezd üvegesedni. Felöntjük a borral és addig kevergetjük, míg teljesen el nem párolog. A rizshez most hozzáadunk a céklát és egy nagy merőkanál alaplevet, együtt kevergetjük, főzzük közepes hőmérsékleten. Kisebb-nagyobb adagokban, folyamatosan adagoljuk az alaplevet a rizshez, kb. 15-20 perc alatt szépen fel fogja szívni, kikerekednek a rizsszemek. Mikor már majdnem elkészült (a rizottót fogkeményre ...