Finomfőzelék gombás tojással

  • 2016.03.25.
  • 6

Ezzel a főzelékkel, már csak ifjú koromban találkoztam az üzemi konyhán. Gyerekként kimaradt az életemből, mivel nem voltam napközis, otthon pedig anyu ilyet nem főzött, külön-külön az alkotó elemeiből igen, de így egybefőzve soha. Természetesen azokat is friss zöldségekből, mivel akkoriban még nem voltak mélyhűtött termékek. Ezt a főzeléket egyfajta bébirépás zöldborsós fagyasztott keverékből készítettem.Ha nem mélyhűtött keverékből készítem, a szezonnak megfelelő zöldségekkel gazdagítom, de a két alapanyag, a sárgarépa és a zöldborsó soha nem marad ki belőle, mert édeskés ízük adja meg az étel jellegzetes zamatát.Elkészítési idő: 60 percHozzávalók: 6 adag35 dkg zöldborsó2 db sárgarépa3-4 dl tej2 ek liszt5 dkg vaj1 tk pirospaprika1 marék aprított petrezselyem zöldcukorsógombás tojás:4 db gomba10 db tojás1 ek zsír, vagy olajőrölt borssóA répát megtisztítom, felaprítom és kevés vízben a borsóval együtt megfőzöm. Sóval cukorral ízesítem.A vajon világos színűre pirítom a lisztet, elkeverem benne a pirospaprikát, felöntöm tejjel és a főzelékhez adom.Simára keverem 2-3 percig forralom. majd meghintem a petrezselyem zölddel, szükség esetén ízesítem még sóval, cukorral.A gombás tojáshoz a gombát megtisztítom, vékonyra szeletelem és a zsiradékon megpárolom.A tojásokat egy tálban elkeverem sózom, borsozom, ráöntöm a gombára és ízlés szerinti állagúra sütöm.