Diétás cupcake, avagy a citromos mákos kedvenc

  • 2013.04.16.
  • 7

A cupcake-eknek számtalan variációja ismert... csodás kis sütikék ezek, egyszerre kedveznek a szemnek és a szájnak... De a diétázóknak, cukorbetegeknek legkevésbé sem barátja :) Maga a krém általában 20 dkg porcukrot tartalmaznak. Lehet, hogy ez a cupcake nem olyan csodaszép, mint hizlaló társai
de remélem tetszik nektek! Mi nagyon szerettük, ez azt is mutatta, hogy seperc alatt fogyott el :)Egyedül a szórócukrokkal kell vigyázni, én nem bírtam ki és tettem rá virág alakút, de helyette simán megszórhatjuk mákkal vagy darabolt mandulával, dióval!Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg (2013. április).Hozzávalók:A tésztához:1 dl olaj1 dl forró víz2 nagy tojás20 dkg eritritol vagy 17,5 dkg xilit2 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)12 dkg zabpehelyliszt3 dkg darált mák3 teáskanál sütőporA krémhez12,5 dkg natúr joghurt (krémes, a legjobb hozzá a görög joghurt)20 dkg mascarpone krém1 citrom kifacsart leveKb 4 evőkanál eritritol vagy 3 evőkanál xilit (ízlés szerint változtatható)A desszertek tetejére: színes szórócukor – cukorbetegeknek nem javasolt – vagy darált mák.Elkészítés:Készítsünk elő két edényt, az elsőben keverjük össze a nedves hozzávalókat. A tojást elkeverjük az édesítővel, majd hozzá adjuk a vizet és az olajat majd alaposan összedolgozzuk.A másik edénybe a zabpehelylisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd bele keverjük a mákot. A két tál tartalmát egy fakanállal összedolgozzuk.A krémhez először a citrom levét facsarjuk ki majd oldjuk fel benne az édesítőt. (Használhatunk nyírfaporcukrot is, ebben az esetben ez a lépés kihagyható, elegendő a hozzávalókat egyszerűen összekeverni.)A joghurtot a mascarponeval simára keverjük majd hozzá adjuk az édesítővel elkevert citromlevet és azzal is alaposan összedolgozzuk. Ha túl hígnak találjuk, akkor érdemes hozzá keverni még egy kis mascarponet.A fent megadott mennyiség 10-12 sütihez elegendő.A muffin formát kibéleljük kapszlikkal majd azokat kb ¾-ig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.Ha a tészta kihűlt a tetejüket megkenjük a krémmel és ízlés szerint szórunk rá valamilyen színes dekor cukrot vagy mákot vagy bármit, amit szeretnénk!Hamarosan hozok még egy bejegyzést, amelyben ennek a tésztának és krémnek további két hasznosítását mutatom meg!Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a Facebookon is! Katt ide!