Falafel friss káposztasalátával

  • 2013.01.20.
  • 6


Nos a falafelt sokáig nem mertem megkóstolni... finnyás kisgyerek voltam és az is maradtam :) Aztán tavaly nyáron kipróbáltam és nagyon ízlett, találtam is mirelit verziót amiben se színezék se tartósítószer nem volt így nagyon jó kis alternatíva volt számomra időhiányos estékre. Aztán ez a termék szépen felszívódott az üzletek polcairól... sebaj, gondoltam elkészítem magam, féltem kicsit tőle mert a zselatinos recepteken kívül a növényi alapú fasírtok a mumusaim... de ez teljesen jó lett, egyben maradt és cseppet sem szívta meg magát olajjal. Szóval maradhat és szerintem ezentúl úgy készítem, hogy egyik este bekeverem a masszát és másnap mikor haza érünk a munkából már csak sütni kell. Mirelit falafel bye bye hello friss :)A falafel receptjét egycsipettől és Vikitől hoztam, a hozzá kínált friss saláta receptje pedig az aktuális (2013. január) Good Food-ban szerepel. Apropó a mostani Good Food nekem nagyon tetszik, érdemes beruházni rá!Tehát a recept:Hozzávalók kb 20 db falafelgolyóhoz:1 konzerv csicseriborsó - kb 240 gr csicseriborsó1 kis fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 nagyobb tojás vagy 2 kisebb 1 mokkáskanál őrölt koriander1
mokkáskanál őrölt kömény1 evőkanál aprított petrezselyem2 evőkanál pirított szezámmag - nekem nem volt és kihagytam, de úgy az igazi ha benne van1 mokkáskanál só - ízlés szerint növelhető a mennyiségekb 3 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshezHozzávalók a salátához 2-3 személyre:1 nagyobb sárgarépa1/4 káposzta1 fej lilahagyma1 fél zöldcitrom leve1/2 dl olíva olaj1 teáskanál mustármag
kevés petrezselyem vagy koriander amit a tetejére szórhatunk
Elkészítés:A falafelhez a konzerv csicseriborsót lecsöpögtetjük - én át is mostam-. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és késes robotgépben vagy egy botmixer segítségével pépesítjük. Hozzá adjuk a csicseriborsót és tovább dolgozunk a választott konyhai eszközzel. Ezután adjuk hozzá a tojást és a fűszereket majd ezzel is tovább dolgozzuk. Végül kanállal hozzá keverünk annyi zsemlemorzsát amennyivel összeáll. Egy lágy de formázható masszát kell kapnunk. Kb 30 perce a hűtőbe helyezzük.Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. Olajat hevítünk és kisütjük azokat, majd konyhai papírtörlőre szedjük.A salátához a káposztát és a lilahagymát vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát vagy egy julienne vágóval vagy egy zöldséghámozóval hosszában felszeleteljük.
A mustármagot egy mozsárban megtörjük. Az olajat eljeverjük a zöldcitrom levével és hozzá adjuk a mustármagot. A saláta öntetet össze keverjük a zöldségekkel. A tálalásnál szórjuk meg a tetejét egy kis petrezselyemmel vagy korianderrel.Ha valaki nem szereti az ilyen jellegű szószokat nyugodtan készítheti fokhagymás joghurtos szósszal is, mivel ez is kiválóan passzol a falafelhez. Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a Facebookon is :) Klikk ide!