Diabetikus túró-ricotta torta, citromos diókrémmel és rozmaringban posírozott körte szeletekkel

  • 2013.01.02.
  • 3

Még életemben nem adtam ételnek ilyen hosszú nevet :)
Ez a torta az Egy csepp figyelem alapítvány cukormentes torta háziversenyére készült, ahol a 10 döntős közé jutott(am). A zsűriben természetesen dietetikus is szerepelt, aki felsorolta az öt legkevesebb szénhidrátot tartalmazó tortát és nagyon örültem, hogy az enyém köztük volt. Valóban eritrtitollal körülbelül 16 gr ch-ra jön ki egy szelet, amiből nyugodtan csúszhat egy szeletke ebéd után is, nem csak helyette
:)A fotókért elnézést kérek... a helyszínen készültek, ezért is van alatta műanyag és papír tányér :)Hozzávalók:A túrós-ricottás lapokhoz:500 gr sovány túró250 gr ricotta85 gr zabkorpa3 tojás180 gr xilit
vagy 230 gr eritritol100 gr vajFél rúd vaníliaFél csomag sütőporCitromos diókrém:100 ml tejszín110 gr durvára tört dió1db ( kezeletlen) citrom reszelt héja100 gr körte (pucolva mérve) apró darabokra vágva100 gr xilit vagy 130 gr eritritol100 gr vajPosírozott körte:Kb 3 dl víz200 gr körte (pucolva mérve)3 ág friss rozmaring
Fél rúd vanília20 gr xilit vagy 25 gr eritritolElkészítés:Kezdjük a túrós-ricottás lapokkal. A túrót áttörjük, majd hozzá adjuk a ricottát és alaposan elkeverjük. A tojásokat az édesítővel elkeverjük, hozzá adjuk a vajat és tovább krémesítjük, majd elkeverjük a túró krémmel. A zabkorpához adjuk a sütőport, összekeverjük majd ezt is a túrókrémhez keverjük. A fél rúd vanília magjait kikaparjuk és tovább gazdagítjuk vele a krémet. Ezután két db 18 centis tortaformába (ha szükséges kibéleljük sütőpapírral) töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.Közben elkészítjük a posírozott körtét. Egy lábosban vizet melegítünk, bele szórjuk a rozmaringot és a kettéhasított vaníliát és az édesítőt. Redukciót főzünk (forráspontig), majd visszavesszük a tüzet alatta és bele helyezzük a félbe vágott körtéket (meghámozva, magház eltávolítva). Forráspont alatti redukcióban körülbelül 10 perc alatt posírozzuk a körtéket.A diókrémhez a tejszínt felforraljuk, majd hozzá adjuk a durvára tört diót az édesítőt, ezután belereszeljük a citrom héját végül az apróra vágott körtét. Sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről. Miután kihűlt hozzá adjuk a lágy vajat és alaposan elkeverjük.A torta összeállításához mindkét kisült túró lapot elfelezzük majd rétegezzük a következő sorrendben: túró-ricotta lap, dió krém, posírozott körte szeletek, túró-ricotta lap… és így tovább.Díszíthetjük dió darabokkal vagy körte szeletekkel is.1 szelet szénhidráttartalma 8 szeletre vágva (saját számítás alapján, forrás: internet):Xilittel: kb 25 gr, eritritollal: 16 gr10 szeletre vágva:
Xilittel: kb 20 gr eritritollal: 13 gr