Sós kifli

  • 2013.04.03.
  • 5

Az "otthoni pékségnek" olyan sajátos varázslata van, hogy az ember teljes függőségbe kerülhet, még akkor is, ha leemelni a polcról egy kenyeret, vagy péksüteményt jóval egyszerűbb és gyorsabb. Bár ez a kifli recept pont egy olyan üdítő kivétel a kelt tészták sorában, hogy mire elballagunk a boltba, és vissza, az is kerül annyi időbe, mint ahogy ezek a kiflikék kisülnek.
Én bevontam a formázásba a kislányomat is, persze a gyerekek imádják gyúrni a tésztát, és aztán a konyha közepén ülve türelmetlenül figyelik a sütő ajtaját, hogyan növekednek és pirosodnak az alkotásaik. Azt gondolom, már csak ezért sem hiábavaló fáradozás semmilyen otthoni konyhai és kerti munka: a mai gyerek túlságosan is abban szocializálódik, hogy minden a boltban "terem", és az ételek abban a pillanatban "keletkeznek", amikor megvásároljuk őket. Mutassuk meg nekik, mi a dolgok természetes rendje, még ha csak részleteiben tehetjük is.

Hozzávalók (egy vacsorányi adag):30 dkg finomliszt5 g szárított élesztő1 dl víz0,75 dl tej1 teáskanál cukor2,5 evőkanál olaj1 csapott teáskanálnyi sóHozzávalók a töltelékhez:6 dkg vaj (vagy margarin)fél teáskanál só A langyos tejbe beleöntjük az élesztőt és a cukrot, és amíg "életre kel", kimérjük a többi hozzávalót egy tálba, majd hozzáöntve az élesztős tejet, kézimixer dagasztókarjával összedolgozzuk. A tésztát lefedve, meleg helyen 20-30 percig kelesztjük. A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a sóval. Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 180 fokra.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kétfelé szedjük, és egyforma kör alakúra nyújtjuk. Az egyiket megkenjük a töltelékkel, és ráborítjuk a másikat. Pizzavágóval 16 szeletre vágjuk, és a hosszabbik oldaluktól kezdve feltekerjük őket. Sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk, és ha van időnk, még negyed órát pihentetjük. Vízzel lepermetezzük, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, vagy nagyszemű sóval, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A recept természetesen Limarától van, örök hála. :))