Sonkás kifli

  • 2013.04.09.
  • 7

Remek lehetőség a húsvéti sonka felhasználására, mi "azon melegében" vacsorára ettük, de gyerekeknek tízóraira-uzsonnára is remek. Az alap a sós kifli receptje, a hozzávalók tekintetében minimális módosítással. Hozzávalók (12 db kiflicskéhez):20 dkg süteményliszt 10 dkg finomliszt7 g szárított élesztő1 dl víz1 dl tej1 teáskanál cukor2,5 evőkanál olaj1 teáskanál sóHozzávalók a töltelékhez:6 dkg vaj (vagy margarin)15 dkg sonkaA töltelékhez az apró darabokra vágott sonkát aprítógépbe tesszük, és hozzáöntjük az olvasztott vajat. Összeturmixoljuk, míg krémes állagot nem kapunk. (Ha szükséges, még nyugodtan öntsünk hozzá olvasztott vajat, hogy kenhető masszát kapjunk.) A kiflik elkészítése megegyezik a sós kifli elkészítésének menetével, annyi eltéréssel, hogy nem 16, hanem csak 12 cikkelyre vágjuk a kinyújtott tésztát, illetve a töltelék értelemszerűen a sonkakrém lesz. A kiflik tetejét vízzel lefröcsköljük, megszórjuk kevés reszelt sajttal (vagy valami maggal), és kb. 20 perc alatt előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.