Körtés csokitorta

  • 2012.10.24.
  • 8

A családban a nagymamám a "csokitorta-felelős", mert olyan finoman csinálja, mint senki más.
Az idén anyukám október elejei születésnapjára egy körtés csokitortát néztem ki, el is készültem vele, igaz, csak estére, de lényeg a lényeg, másnap megkóstoltuk. És láss csodát: a krém a nagymamám-féle csokitorta krémje!! Mondanom sem kell, mindenkinek bejött az ízvilág, gyorsan el is fogyott. Szegény anya evett belőle tán a legkevesebbet. :)Hozzávalók a tésztához:12 dkg olvasztott vaj3 dkg kakaópor1 dl meleg víz 15 dkg liszt4 dkg cukor1 csomag sütőpor2 csomag vaníliás cukor1 dl tejföl1 tojás3 puha körteHozzávalók a csokikrémhez:15 dkg vaj15 dkg porcukor1 dl joghurt4 dkg kakaóporEgy kisebb tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Simára keverjük az olvasztott vajat, a kakaóport, és a meleg vizet. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot, hozzávegyítjük a kakaós egyveleghez, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojást. A masszát a tortaformába öntjük, és belenyomkodjuk a (meghámozott) körte cikkelyeket, vagy darabokat. Előmelegített sütőben (légkeverés, 150 fok) kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
A csokikrémhez a hozzávalókat egy lábasban összeolvasztjuk (csak a míg a vaj fel nem olvad, utána már nem kell melegítgetni). Néha megkevergetve kihűtjük, és a torta tetejére kenjük. Tetszés szerint lehet díszíteni.(Forrás: Nők Lapja Konyha, 2010/9)