Diós guba vanília sodóval

  • 2012.10.31.
  • 9

A férjem minden reggel elmegy friss pékáruért, és természetesen mindig pár darab kiflivel vagy zsemlével többet hoz - a biztonság kedvéért. Én meg csak gyűjtöm-gyűjtöm szorgosan a kimaradt, megszikkadt darabokat, már gondoltam arra is, hogy zsemlemorzsát kezdek árulni, mert ipari mennyiséget "termelünk", de aztán van, hogy újrahasznosításra kerülnek a felesleges kiflik, például egy hasonló, nagyon egyszerű, ám abbahagyhatatlanul finom recept hozzávalóiként.
Hozzávalók:
5 darab szikkadt kiflifél liter tejfél liter tejszín1 evőkanál Norbi Negyed kanál cukor (vagy 4 evőkanál cukor)4 tojás sárgája 2 teáskanál vanília aroma20 dkg darált dió
4 evőkanál barna cukornémi vaj Hozzávalók a sodóhoz:2 tojás sárgája2 evőkanál cukor1 vaníliás cukor 1 evőkanál lisztfél liter tej A tejet és a cukrot felmelegítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a tejszínt és a vanília aromát. Hűtjük egy kicsit, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákhoz. A karikákra vágott kifliket kivajazott tepsibe/jénaiba tesszük, és ráöntjük a tejes-tejszínes-tojásos keveréket.A diót és a barna cukrot összekeverjük, és jól összeforgatjuk a már tocsakos kifli karikákkal. A tetejére vágunk néhány szelet vajat, és előmelegített sütőben (170 fok, légkeverés) bő fél óra alatt megsütjük.Addig elkészítjük a sodót: a cukrot, a tojássárgákat és a lisztet kikeverem kevés hideg tejjel. A maradék tejet felforralom a vaníliás cukorral, és nagyon lassan a tűzről levéve hozzákeverem a tojásos részt is, a tűzre visszateszem ugyan, míg besűrűsödik, de csak alacsony lángon, és a forráspontot újra ne érjük el!