Segítsüti - Citrompite habcsókkal

  • 2018.04.16.
  • 3

Ha tavasz akkor citrompite. Savanykás, friss, édes és napfényes.Miről is szól a Segítsüti?30
gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak.
Idén a
Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványt támogatjuk különböző, gyermekmentőkocsikban használatos egészségügyi eszközökkel.
https://www.gyermekrohamkocsi.hu/Hogyan segítünk?Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a
Segítsüti
weboldalon tesz közzé.Licitálj a sütinkre 2018. április 17 - 20-ig a
segitsuti.hu-n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen, megbeszélés szerint, eljuttatjuk. A licit összegét az Alapítványnak adjuk.A mi sütink, Budapesten, személyesen lesz átvehető.Hozzávalók:omlós tészta:30 dkg liszt15 dkg vaj½ teáskanál só3 evőkanál cukor80 ml tejA lisztet, a sóval és a cukorral egy táblára szitáljuk. A közepére helyezzük a kockára vágott vajat és a kezünkel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a hideg tejet és néhány gyors mozdulattal az egészet simára gyúrjuk. Gömböt formázunk és fóliába csomagoljuk. Egy éjszakára (vagy pár órára) a hűtőbe tesszük.
Krémhez:5 citrom24 dkg cukor4 tojás160 ml frissen facsart citromlé30 dkg vaj1/4 kk vaníliaA tésztát felhasználás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. Nyújtsuk ki a piteformának megfelelően. Szurkáljuk meg villával a tésztát és tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe, süssük készre kb. 15 perc alatt.
A krémhez reszeljük le a citromok héját és egy tálba morzsoljuk el a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, majd pedig a citromlevet. Az egészet habverővel dolgozzuk el. Helyezzük a tálat egy lábos gőzölgő víz fölé, vigyázva, hogy az alja ne érjen bele. Habverővel kevergetve kb. 10-12 percig főzzük sűrű krémmé. Már sokkal előbb be fog sűrűsödni a krém, de még ezután is kevergessük kicsit.
Tegyünk félre, hagyjuk 10 percet hűlni. Ezután keverjük hozzá az összedarabolt vajat és botmixerrel 10 percig keverjük a legnagyobb sebességre kapcsolva. Ez fogja garantálni, hogy szép legyen a krémünk, a vaj jól bele legyen dolgozva. Ekkor a krém állaga még folyékony. Hűtsük le egy kicsit, majd amikor már sűrű krémmé hűlt, töltsük meg vele a tésztánkat. Rakjuk pár órára hűtőbe (legjobb egy éjszakára), hogy teljesen összeálljon. Habcsókkal díszítsük.(2 tojásfehérje, kb.:150 gr szitált porcukor, pár csepp citromlé. 90 fokon 1 órán át sütőben szárítva)

Címkék

Desszert