Fánk

  • 2015.02.09.
  • 1

Fánkot ritkán jut eszembe enni, csinálni pedig évente egyszer. Igaz ez még csak a másodig farsangi szezon mikor is a nagymama receptje alapján elkészítem a szalagos fánkot. Szalagja nekem sajnos nem lett de talán nagymama koromra az is összejön. :) Az íze viszont frissen melegen pont olyan lett mint amit vártam. Időigényes az elkészítés de egy évben legalább egyszer tényleg megéri.
Hozzávalók:3-4 dl langyos tej3 dkg élesztő1 ek cukor2 tojás sárgája1 kk só1 kupica pálinka5 dkg olvasztott vajkb. 50 dkg lisztAz élesztőt a langyos tejben 1 nagy evőkanál cukorral felfutatjuk.Hozzáadjuk a lisztet, sót, tojássárgáját, vajat és jó alaposan kidagasztjuk. Robotgéppel könnyebb, mert sokáig kell dagasztani. Egészen addig, amíg sima lesz a tészta. Akkor kézzel még átgyúrjuk és meleg helyen letakarva kelni hagyjuk legalább fél órát. A tészta állaga ruganyos, puha.Lisztezett deszkán kézzel kinyomkodjuk, sodrófával rásegítve kb ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kb 6 cm átmérőjű szaggatóval szaggatjuk. A fánkokat jól meglisztezett deszkán kelni hagyjuk még 30 percig.Melegítsünk annyi olajat hogy ha beletesszük a fánkokat alul se érjenek le,tudjanak lebegni. Mielőtt beletesszük, a közepébe a két hüvelyk ujjunkkal mélyedést csinálunk. A lyukas felével lefelé a forró olajba tesszük és fedővel lezárjuk. Pár másodperc alatt barnára sül, gyorsan fordítsuk meg és a másik felét is süssük meg.Még melegen hintsük meg porcukorral. Baracklekvárral kínáljuk.

Címkék

Desszert