Mézeskalács és ajándék házikós dobozka

  • 2013.12.07.
  • 8

Mézeskalács és karácsony elválaszthatatlanok. Akad aki nem szereti de azzal egyetértünk, hogy nagyon mutatós dísze az ünnepeknek. Vékonyra nyújtva, kisütve fenyőfára is akaszthatjuk különösen kellemes együtt a fenyőillattal.Mi is készítünk minden évben. Mindig kicsit máshogy fűszerezve. Idén kávé és kardamom került bele.Ez évben a recept mellett a mi ajándékunk egy mézeskalács házikó, amit akár apró bonbonnal vagy keksszel is megtölthettek. Egyszerűen nyomtassátok ki egy vastagabb papírra és ragasszátok össze a megfelelő oldalakat. Szeretteiteknek nagy örömöt fog okozni az általatok készített ajándék, főleg ha még a nevét is ráírjátok a dobozra! :)Örömteli készülődést Mindenkinek!Innen letöltheted a mézeskalács házikót!Hozzávalók a mézeskalács tésztához:30 dkg vaj25 dkg méz30 dkg cukor3 tojás1 kg liszt2 dl kávé2 evőkanál kakaóporkis tasak szódabikarbóna vagy sütőpor2-3 evőkanál fahéj, gyömbér, őrölt szekfűszeg (vagy ízlés szerint)1 teáskanál kardamom
+ liszt a gyúráshoz(aki szereti készítheti narancshéjjal, kávé nélkül)A vajat a mézzel felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk. A cukrot a tojással kikavarjuk. Összeöntjük a két masszát és fokozatosan hozzákeverjük a fűszerekkel, szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha kávésan készítjük akkor a kakaós kávét is hozzáöntjük. Alaposan elkeverjük. Még nem a végleges keménységű tésztát kapjuk, nem kell rögtön teljesen összegyúrni. Mindenképpen pihentessük legalább pár órát vagy egy éjszakát majd lisztezett deszkán gyúrjuk át és ekkor adjunk hozzá kevés lisztet ha még szükséges. Sodrófával nyújtsuk a kívánt vastagságúra és előmelegített sütőben a formákra szaggatott tésztát 8-10 percig süssük. Ha kihűlt, cukormázzal és olvasztott csokoládéval díszíthetjük.Tároljuk fémdobozban, hogy puha maradjon. Sokáig eláll...khm...Cukormázhoz:1 tojás fehérjekb. 16 dkg szitált porcukor2 evőkanál keményítő1 evőkanál citromlé