Ilyen volt a KisVilla ballagási menüje

  • 2013.06.26.
  • 0

A KisVilláról már beszámoltunk Nektek egy héttel ezelőtt. A kis romantikus hangulatú hely teljesen belopta magát a szívünkbe. Ezért is örültünk nagyon, amikor Kriszta – a villa boldog tulaja – megkért minket, hogy első rendezvényükre, egy ballagási ebédre, mi készítsük el a 15 fős családnak az ünnepi edédet.Abban egyetértettünk, hogy házias ízeket szeretnénk. Mindezt rusztikusan tálalva, egy gyönyörű romantikus terítéssel a villa árnyas fái alatt. Az is biztos volt, hogy 2 féle menüre lesz szükségünk: vega és nem vega.
Több opcióval álltunk elő, amiből végül a következőt választott a család:LevesSpárgakrémleves ropogós baconnal vagy pirított kesudióvalFőételBaconba tekert csirkemell, füstöltsajttal és póréhagymávalMetélőhagymás burgonyapüréVega főételVega wellingtonMézes tokaji borecetes madársaláta, pirított magvakkalFehérboros sajtmártásDesszertEperkrémes piskóta, amely a KisVilla helyben készült házi süteményeinek
egyike. Sajnos a receptet nem sikerült megszerezni, féltve őrzött családi titok :-)A látványos tálalásról pedig gyönyörű antik leveses és kínálótálak gondoskodtak, hozzá illő étkészlettel, poharakkal, fehér abrosszal. Mindez pedig a hűs árnyas fák alatt. Tényleg csodaszép volt!A recepteket most megosztjuk Veletek is. Bátran ajánljuk mindegyiket családi ebédhez, mert nagyon kiadós és különleges fogások.
A mennyiségek mindenhol 4 személyre értendőek.
Spárgakrémleves ropogós baconnal vagy pirított kesudióvalHozzávalók:1 csomag zöld spárga1 közepes burgonya1 szál póráhagyma1,5 liter zöldség (ha nem vegáknak készül, akkor csirke) alapléfél csomag bacon1 csomag kesudiósó, borsAz alaplevet az egy szem megtisztított krumplival rakjuk fel főni. A spárgákat törjük ketté (pont a fás szárnál fognak eltörni, így könnyen megszabadulhatunk ettől a résztől) és mossuk meg őket. A póréhagymát vágjuk pár cm-es darabokra. Ha felforrt az alaplé, dobjuk bele a spárgát és a póréhagymát, sózzuk, borsozzuk. Főzzük 5-8 percig. Húzzuk félre, kicsit hűtsük le, majd az egészet turmixoljuk homogén levessé.A bacon-öket rajuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 220 fokon (ha van akkor grill fokozaton) süssük pirosra. Ugyanezt persze serpenyőben is megtehetjük. A kesudiót törjük nagyobb darabokra és száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsuk, amíg egy kis színt nem kap. Tálaljuk a leves mellé.Baconba tekert csirkemell, füstöltsajttal és póréhagymávalA recept, az egyik legnagyobb sikert aratta itt a blogon 2011-ben:http://green-tearoom.blogspot.hu/2011/02/bacon-bundas-tejszines-csirke.html
Metélőhagymás burgonyapüréHozzávalók:1 kg burgonyametélőhagyma5 dkg vaj2 dl tejszínA krumplit hámozzuk és sós vízbe tegyük fel főni. Forrástól számított kb. 30 perc alatt főzzük puhára. Ha megfőtt, még melegen adjuk hozzá a vajat és nyomkodjuk szét. Ezután melegítsük fel egy kicsit a tejszínt és apránként adjuk hozzá. A meleg tejszíntől szép krémes lesz. Figyeljünk, hogy mennyi tejszínt vesz fel, ne legyen túl híg a püré. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel dolgozzuk el, majd vágjunk bele ízlés szerint metélőhagymát és keverjük jól el benne.Vega wellingtonEzt az étel egyszer már a karácsonyi magazinunkban is bemutattuk:http://issuu.com/gtearoom/docs/www.tearoom.hu?e=4065340/2635002
Mézes tokaji borecetes madár saláta, pirított magvakkalHozzávalók:1 csomag madársalátafél csomag saláta magkeverékmézes tokaji borecetA madársalátát alaposan megmossuk, majd jól kirázzuk belőle a vizet. Ha van salátacentrifugánk, akkor az a legjobb megoldás erre. A magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, és félretesszük kicsit kihülni. A salátát meglocsoljuk a borecettel, rászórjuk a tetejére a magokat, majd átforgatjuk az egészet. Frissen azonnal tálaljuk a wellington mellé.
Fehérboros sajtmártásHozzávalók:100g parmezán100g füstölt sajt100g trappista4 dl tejszínfél
dl fehérborA tejszínt felforraljuk, majd beletesszük a sajtokat, és megvárjuk amíg elolvadnak. Ha nem akar besűrűsödni, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztet, de mindenképp úgy, hogy hőkiegyenlítést végzünk, és a meleg
tejszínből kiveszünk egy kicsit amit csomómentesen elkeverünk a liszttel. Majd a lisztes keveréket tesszük hozzá a mártáshoz. A végén adjuk hozzá a fehérbort, és forraljuk össze.

Címkék

Főétel Vega Leves