Tavaszi zöld pestók: sóska pesto, medvehagyma pesto és pesztós túrókrém

  • 2013.04.12.
  • 1

Végre van remény a tavaszra! A hosszú tél után kifejezetten jól esnek az olyan friss alapanyagok mint a sóska vagy a medvehagyma. Nagy energiával látnak el, kedvezően hatnak az emésztésre, kitűnő vértisztító hatásúak, és erősítik az immunrendszert. Egyszóval felpezsdítik a régóta alvó szervezetet. Leginkább pesto formájában állnak el, melyet felhasználhatunk különböző tésztákhoz, mártogatósokhoz, de akár bármilyen töltelékként is.Íme néhány variáció...Sóska pestoHozzávalók:4 marék sóska1 marék pirított szeletelt mandula2 gerezd fokhagyma1 nagy ek. parmezánsó
borskb. 0,5 dl szőlőmagolajA sóskát alaposan mossuk át, és tépkedjük le a nagyobb vastagabb szárait, majd aprítsuk fel. A mandulát pirítsuk meg száraz serpenyőben, és daráljuk apróra. A fokhagymát törjük össze, és a parmezánt reszeljük le. Ha megvagyunk az előkészítéssel, akkor az összes alapanyagot dobjuk késes aprítóba majd időnként kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele valami. Lehet darabosabbra, vagy krémesebbre is csinálni, ki hogy szereti.Medvehagyma pesto napraforgómaggalHozzávalók:2 csokor medvehagyma1 marék sós hántolt napraforgómag1 nagy ek. parmezánsó
borskb. 0,5 dl szőlőmagolajA medvehagymát alaposan mossuk át, aprítsuk fel, és a parmezánt reszeljük le. Az összes alapanyagot dobjuk késes aprítóba majd időnként kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele valami. Lehet darabosabbra, vagy krémesebbre is csinálni. Különböző magokkal (mendula, kesudió, mogyoró, dió), citromlével, chilivel vagy akár aszalt paradicsommal is tovább variálható.Pestós túrókrémHozzávalók:2 evőkanál medvehagyma pesto3 evőkanál krémsajt250 g túró vagy juhtúró, de lehet feta sajt issó ha szükségesAz összes alapanyagot
keverjük össze. Bármilyen pesto-krémsajt-túró kombinációval kísérletezhetünk, legyen az szicíliai aszalt paradicsomos, vagy calabriai kaliforniai paprikás.