Brokkolis, sajtos pite

  • 2013.04.18.
  • 2

Szeretem az ilyen egyszerű és sokféleképpen variálható recepteket.A pitetésztát tölthetjük bármivel, a tejszínes tojásos keveréktől pedig finom krémes lesz.
A lisztet tegyük egy tálkába, adjuk hozzá a felkockázott vajat, csipet sót és morzsoljuk össze alaposan. A víz segítségével gyúrjuk össze, formázzunk belőle cipót. Tegyük hűtőbe, amíg előkészítjük a tölteléket.A brokkolit szedjük rózsáira, majd mossuk meg. Tegyünk fel fazékban enyhén sós vizet és forrás után dobjuk bele a brokkolit, ( kb 3 percre) majd vegyük ki, szűrjük le.Egy tálkában keverjük össze a tojások sárgáját a tejszínnel. Enyhén sózzuk meg, majd ízesítsük borssal és szerecsendióval.Vágjuk kis csíkokra a sonkát, a sajtokat kockázzuk fel.Készítsünk elő egy lisztezett deszkát és a hűtőből kivett tésztát, sodrófával nyújtsuk piteforma nagyságúra. (kb.: 24cm) A formát vajazzuk és lisztezzük ki, helyezzük majd óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát. A kilógó széleket levághatjuk, hogy ne vesszen kárba nyomkodjuk a tészta aljára.A brokkolirózsákat vágjuk ízlés szerinti méretre és egyenletesen oszlassuk el a nyers tésztán. A felkockázott sajtokat és a sonkát szórjuk közé. Végül öntsük le a tojásos, tejszínes keverékkel. A tetejére hintehetünk szezámmagot.Előmelegített sütőben 150-180 fokon kb 40 percig sütjük.Ajánlok mellé egy kis rukkolát, kitűnően kiegészítik egymást.Hozzávalók a tésztához:20 dkg liszt12 dkg vajcsipetnyi só4-5 evőkanál vízHozzávalók a töltelékhez:1 fej brokkoli4 szelet bacon vagy sonka10 dkg füstölt sajt10 mozarella3 dl tejszín4 db tojás sárgájaőrölt szerecsendióőrölt borsszezámmag

Címkék

Főzelék Előétel