Húsgombócok csípős paradicsomos mártással és padlizsánpürével / Hünkar begendili köfte

  • 2016.02.01.
  • 0

Számomra elég meglepő párosítás, paradicsomos mártás és padlizsán püré. Egész padlizsánom nem is volt, így kész pürét használtam,
biztos más lett volna frissen sütöttel.Hozzávalók:
1/2 kg darált marha vagy borjúhúskét reszelt vöröshagymapetrezselyemzöldkiskanálnyi szétmorzsolt erős paprikasóliszta sütéshez olajA paradicsom mártáshoz: egy felkockázott vöröshagyma5-6 gerezd apróra vágott fokhagyma
1-2 apró chili paprika5 paradicsom, lehéjazva, kinyomkodva, felkockázva (konzervet lehet kapni olasz nemzetiségűt)1 ek fehér borecet1 ek cukorsó, frissen őrölt borsPadlizsánpüréhez:
4 padlizsán vaslapon megsütve, a húsa felkockázva1 ek vaj2 ek liszt3 dl tej15dkg frissen reszelt parmezán sajtsó, borsA húst a reszelt hagymával, sóval, paprikával , petrezselyem zölddel összegyúrjuk, kis gombócokat készítünk belőle, lisztben megforgatjuk és eltesszük a hűtőbe.A paradicsom mártáshoz megdinszteljük olívaolajon a hagymát és a fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, a cukrot az ecetet, a vágott zöldet, sót, borsot, erős paprikát.25 percig főzzük. Ha nagyon száraz, önteni lehet rá kis vizet.
A húsgombócokat olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük.A paradicsommal összemelegítjük.Eddig akár egy olasz étel is lehetne.A padlizsán püréhez
a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejjel, és kevergetve felforraljuk.
Beleszórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd legvégül a padlizsánt is hozzáadjuk.Állítólag, azt írja a Váncsa István, hogy klasszikus isztambuli étel, az Ottomán Birodalom fénykorából való.
Nekem furcsa a kétféle szósz.
Főztem is hozzá egy kis penne tésztát....:)