Francia mákos sütemény

  • 2013.10.29.
  • 6

Ezek szerint a franciák is esznek mákot .
A Príma Konyha című lapból a recept, nem kell elrémülni, nem bonyolult.A szomszédasszonyomnak születésnapja van ma,
kakaspörköltre hívtak bennünket.
Ő is sütött Raffaelló szeletet, azt aminek kókuszos az alja és csupa krém a teteje.A virág mellé mi egy tálca sütit is vittünk.Mézes lap:
30 dkg liszt10 dkg porcukor1 mokkáskanál szódabikarbóna (sütőport tettem bele )1 evőkanál méz7,5 dkg vaj2 egész tojásÖsszegyúrjuk és elfelezzük a tésztát. Deszkán 30 x 20 cm nagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben vagy a tepsi hátán 180 fokon szép világosra sütjük mindkettőt. Kb. 10 perc kell a sütésre darabonként.Míg sül a második lap, elkészítjük a mákos piskótát.Kell hozzá: 6 tojás3 evőkanál víz18 dkg cukor1/2 dl olaj12 dkg lisztmokkáskanálnyi sütőpor10 dkg mák őrölve vagy őröletlenülKi hogy szokta a piskótát
készíteni, úgy készítse ezt is. A mákot a liszttel együtt keverjük bele. Én az egész tojásokat a vizet a cukrot
habosra vertem, hozzáadtam a száraz anyagokat, óvatosan összeforgattam és papírral bélelt tepsiben megsütöttem. Kihűtjük.Krém:7 dl tej2 csomag pudingpor15 dkg cukor2 tojás sárgája30 dkg vaj5 dl tejet felteszünk forrni. A maradék 2 dl tejet összekeverjük a pudingporral , a tojás sárgájával és a cukorral.
A felforrt tejbe keverjük és felfőzzük puding sűrűségűre.
Kihűtjük.Habosra keverjük a szobahőméréskletű vajjal.Összeállítás:Tálcára tesszük az egyik lapot.
Megkenjük krémmel. Rátesszük a mákos piskótát, arra is kenünk krémet.A második mézes lappal befedjük. Egy kis maradék krémmel megkenjük a tetejét, és megszórjuk 10 dkg
serpenyőben szárazon megpirított és késsel apróra darabolt dióval.Végezetül 10 dkg étcsokoládét megolvasztva a tetejére csurgatunk.
Hűtőszekrényben pár óra
alatt összeérnek az ízek és egy nagyon szép, nagyon finom, kiadós krémes süteményt kínálhatunk a családnak vagy a vendégeknek.A mézes lapok nem törtek, a szélét egyből az összerakás után le tudtam vágni.Akkor megkóstolva nem volt egy nagy durranás, de estére igazán finom lett. A dió és a csoki a tetején sokat számít. Azt hittem nagyon tésztás lesz, de nem, pont jó az arány a tészta és a krém között.
Nagy sikere volt, érdemes elkészíteni.Aki nem szereti a mákot dióval is próbálkozhat.

Címkék

Mézes Mák