Körtés - fahéjas sajttorta

  • 2013.06.06.
  • 9

Remélem finom lesz, mert megszívatott rendesen.Hozzávalók: 35 dkg omlós keksz6 dkg őrölt mandula1 kiskanál őrölt fahéj10 dkg olvasztott vajEzeket összekeverjük, egy sütőpapírral kibélelt 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk, hogy pereme is legyen.Hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.Töltelék:
50 dkg puha krémsajt35 dkg ricotta4 tojás22 dkg cukor1 kiskanál vanília kivonat2 kiskanál őrölt fahéj1 kiskanál citromhéjMindent egy tálba teszünk és jól összekeverjük. A hűtőből kivett tésztába öntjük és 160 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle barnás, a közepe pedig remegős.
A sütőben hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe pár órára.Közben elkészítjük a körtét.
Hozzávalók: 5 kisebb körte1,25 dl narancslikőr1 narancs héja1 vaníliarúd2 egész fahéj33 dkg cukorA cukrot és 1,25 dl vizet lábasba tesszük. Míg a cukor fel nem olvad addig kevergetjük, utána kb. 10 perc kell , hogy karamellizálódjon.
Levesszük a tűzről, hozzátesszük a likőrt a narancshéjat, fahéjat, a vaníliát és a meghámozott négyfelé vágott körtéket.Közvetlenül a szirupra sütőpapírt teszünk, majd befedjük fedővel is. Pár perc alatt,
5-10 perc, megpároljuk a körtéket, majd kivesszük a szirupból.A lábast visszatesszük a tűzre és felére bepároljuk a levet.
Visszatesszük bele a körtéket.Tálaláskor a torta tetejére rakjuk a körtéket, és mellé kanalazunk a szirupból is.Mentalevéllel díszítettem.Születésnapi vacsorára megyünk, oda készült a torta is, és ez a szép fehér kenyér is.Vélemény:
legközelebb nem ilyen tésztával csinálom, mert potyog szét.Sütéskor félidőben tanácsos lefedni a tetejét egy nagyobb tortasütő aljával, hogy ne égjen meg.
Ha kisebb körtét
használunk egészben is lehet hagyni, úgy szebben megmarad a torta tetején.Recept a TV Paprika mostani számából.