Sütőporos füstölt sajtos pogácsa.

  • 2020.03.28.
  • 9

Ennek az egyszerű sajtos pogácsának nagy előnye, hogy nem kell hozzá élesztő, csakis sütőpor. A füstölt sajtot is lecserélhetjük pl. trappistára vagy ízlés szerinti sajtra. A hozzávalókat egyszerűen csak összegyúrjuk, kiszaggatjuk, majd irány a sütő..... még fél óra sem kell hozzá, és már vehetjük is ki a finom, illatozó pogácsát.... Kínálhatjuk egy tányér leves mellé, vagy éppen reggelire, vacsorára egy bögre finom gyümölcsteával.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:30 dkg liszt13 dkg Rama vajízű margarin3-4 ek tejföl1 db tojás (+ a lekenéshez)1 kk só
1 cs sütőpor10 dkg reszelt füstölt sajtszóráshoz szezámmag, mák, köménymag.....A liszthez adjuk hozzá a sót, és a sütőport, majd keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a reszelt füstölt sajtot, majd adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra a tésztát, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét.Ezután egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között sodorjuk meg.Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a pogácsákat, majd kenjük le tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal és mákkal. (ízlés szerint köménymaggal is megszórhatjuk)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni mielőtt tálalnánk.