Kolbászos-tejfölös krumplileves tojással.

  • 2020.03.11.
  • 3

Szeretjük a leveseket, mégis az utóbbi időben csak igen ritkán, akkor is inkább a téli, hűvösebb napokon kerül az asztalra. Mivel már elég régen főztem levest, így gondoltam éppen itt az ideje egy finom krumplilevesnek. Persze azért a krumpli, és a zöldségek mellett, a levesbe került némi füstölt kolbász is, melyet először megsütöttem, és ettől még finomabb lett a leves. A tejfölt sem sajnáltam ki, végül pedig levesbetétként beleütöttem pár darab tojást, melyet én keményre főztem, de ez már ízlés dolga.....Hozzávalók:30 dkg füstölt kolbász1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2 db sárgarépa1 db petrezselyemgyökér1 szál zellerzöld1 szál lestyán(el is hagyható)1 kisebb csokor petrezselyemzöld 3-4 szem krumpli2 tk liszt1 tk pirospaprikasó (ízlés szerint)2 tk ételízesítő2 dl tejföl4 db tojás
1,5-2 l vízA vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket és a krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint kockákra.
A kolbászt vékonyan karikázzuk fel, majd tegyük egy edénybe, és süssük 1-2 percig. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva pedig a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk pár percig.Ezután szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és adjuk hozzá az ételízesítőt.
A zellerzöldet, a lestyánt, és a kisebb csokor petrezselyemzöldet kössük össze, majd az előzőleg pirosra sütött kolbásszal, és a krumplival együtt tegyük a levesbe.
Ezután addig főzzük, míg a zöldségek puhára főlnek.
A tejfölt keverjük simára egy kevés lével, csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd melegítsük forráspontig.Amikor a leves újra felforrt, egyesével, óvatosan üssük bele a tojásokat, majd attól függően hogy lágyabban, vagy keményre főzve szeretnénk a tojásokat tálalni, főzzük tovább még pár percig.Tálaláskor merjük a sűrűbb levest tányérba, majd helyezzünk
rá egy-egy főtt tojást, és úgy kínáljuk.