Kókuszhabos szelet.

  • 2019.12.15.
  • 7

Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már meggyújtottuk a harmadik gyertyát..... szép lassan közeledik a karácsony. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, és szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy milyen ajándék kerül majd a fa alá. Én a mai vasárnapra egy egyszerű, ám finom krémes süteményt sütöttem. A tészta egy omlós linzertészta, melyet savanykás házi meggylekvárral kentem le, majd kókuszhabos krémet kanalaztam rá. Ezután betettem a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. Nekünk nagyon ízlett, és szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Várakozással teli, meghitt Adventet kívánok Mindenkinek!
Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:20 dkg liszt10 dkg vaj5 dkg porcukor1 db tojás (nagy)2 tk sütőporcsipet sóA lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Kókuszhab hozzávalói:10 dkg kókuszreszelék25 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor4 dl Hulala (v. habtejszín)10 gramm porzselatinA tészta lekenéséhez 5-6 ek meggylekvár. (v. ízlés szerinti savanykás lekvár)A kókuszreszeléket tegyük egy teflon serpenyőbe, és kisebb hőfokon, állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pirítsuk halványbarnára, majd hűtsük ki teljesen. (nagyon figyeljünk, mert könnyen megég!!)A mascarponéhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd keverjük simára.3 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd tegyük félre.1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, keverjük simára, majd adjuk hozzá az előzőleg megpirított
kókuszreszeléket, és szintén keverjük simára. (egy evőkanálnyi kókuszreszeléket tegyünk félre a díszítéshez)Ezután fakanállal, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert Hulalát (v. habtejszínt) arra figyelve hogy a hab ne nagyon törjön.A tepsiben lévő, és teljesen kihűlt tésztát kenjük meg a lekvárral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kókuszhabot.Ezután szórjuk meg a félretett kókuszreszelékkel, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a kókuszhab kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.