Flamingó szelet.

  • 2019.12.19.
  • 8

A lapokból álló sütemények a kedvenceim közé tartoznak, mert a tésztát egyszerű csak ki kell nyújtani, majd pár perc alatt készre sütni. A tölteléket pedig ízlés szerint ízesíthetjük.... Flamingó szeletet már jó régen készülök sütni, de eddig valamiért nem került rá sor. A napokban viszont valami finom, krémes süteményre vágytunk, így eljött a Flamingó szelet ideje is. A tésztát császárkörte aromával színeztem rózsaszínre, a tölteléke pedig egy finom vaníliakrém. Ez a krémes sütemény pl. a karácsonyi asztalon is megállja a helyét, és nagy előnye, hogy az ünnep előtt már pár nappal (2-3 nappal) megsüthetjük, hogy a lapok felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. Tészta hozzávalói 3 darab 20x30 cm-es laphoz:30 dkg liszt5 dkg porcukor5 dkg sertészsír1 db tojás (közepes)1 dkg szalalkáli1 db császárkörte aromakb. 1 dl tej1 csipetnyi sóA liszthez adjuk hozzá a szalalkálit és a sót, keverjük össze, majd szitáljuk át.Ezután adjuk hozzá a zsírt, morzsoljuk össze, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, az aromát, és a fele mennyiségű tejet.Gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Amennyiben szükséges, adjunk hozzá még tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.Ezután osszuk el három egyforma részre, majd enyhén lisztezett sütőpapíron, külön-külön nyújtsuk ki 20x30 cm-es lapokká.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt egyesével süssük készre a lapokat. Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem. (FIGYELEM!!! A sütőajtót óvatosan nyissuk ki, ne hajoljunk elé, mert a szalalkálitól szúrós, erős szag jön ki.)A kisült lapokat sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.Vaníliás krém hozzávalói:25 dkg Rama vajízű margarin25 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor2 cs vaníliás pudingpor6 dl tejA porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott, puha margarint, és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra.A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.
Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a kihűlt pudingot a krémhez, és keverjük jó habosra.Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, egyenletesen kenjük rá a krém felét, majd helyezzünk rá egy tésztalapot, és egyenletesen kenjük rá a maradék krémet.Ezután helyezzük rá a maradék tésztalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.