Citromos-aszalt gyümölcsös kuglóf.

  • 2019.12.17.
  • 2

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács, vagy éppen egy egyszerű, aszalt gyümölcsökkel megpakolt kuglóf. Ennek a kuglófnak az elkészítése igen egyszerű, mivel a hozzávalókat csak össze kell keverni, majd irány a sütő... Az elkészült kuglóf tésztája pedig sütés közben nem szárad ki, hanem finom, szaftos marad. Ünnep előtt egy-két nappal már megsüthetjük, de persze azért frissen kisülve a legfinomabb.Hozzávalók egy darab kuglófhoz:
25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1/2 cs sütőpor (6 gramm) 4 db tojás (nagy)1 dl étolaj1 dl tej1 közepes citrom reszelt héja és leve10 dkg kandírozott citrom és narancshéj
5 dkg aszalt áfonyaA tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.Ezután keverjük hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, majd az étolajat is.A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a keverékhez, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket is. Ezután apránként, óvatosan, hogy hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája finom, szaftos, aszalt gyümölcsöt pedig ízlés szerint adhatunk hozzá.