Sárgabarackos-levendulás muffin.

  • 2019.07.24.
  • 4

Nagyon szeretem a levendula illatát, a gyönyörű színét, és virágzáskor idén is készítettem levendulás cukrot, (recept itt megtalálható) melyet süteményekbe, krémekbe fogok belekeverni. Mivel éppen volt itthon pár szem sárgabarack, így gondoltam muffint sütök, és belekeverem a tésztába.... aztán eszembe jutott, hogy egyik süteményes könyvemben bejelöltem még régebben egy receptet, melybe éppen sárgabarack is kell, mellette pedig a tetejére levendula mézzel készült a krém. Mivel levendula méz nem állt rendelkezésemre, így levendulás cukorral helyettesítettem. A muffin is, és a krém is kapott egy finom ízt a cukortól, de persze azért nem lett túlzóan érezhető a levendula..... Tészta hozzávalói 12 db muffinhoz:15 dkg liszt2 tk sütőpor
csipet só7 dkg levendulás cukor (v. porcukor)1 cs vaníliás cukor5 dkg étcsokoládé 8 dkg vaj1 dl Hulala (v. habtejszín)2 db tojás (nagy)5-6 db sárgabarackA csokoládét
vágjuk fel apró darabokra. A sárgabarackot vágjuk fel kisebb darabokra. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, a levendulás cukrot, a vaníliás cukrot, és az apróra vágott csokoládét, majd keverjük össze.A felolvasztott és visszahűtött vajhoz adjuk hozzá az egész tojásokat és Hulalát (v. habtejszínt), majd keverjük simára.Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, fakanállal keverjük össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt sárgabarackot és szintén, óvatosan keverjük össze, hogy a gyümölcs ne nagyon törjön.
A muffinformát béleljük ki papírkapszlival, vagy zsírozzuk és lisztezzük ki, majd kanalazzuk bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra a muffinokat, és hűtsük ki teljesen.Levendulás hab hozzávalói:15 dkg vaj (puha)2 dl Hulala (v. habtejszín)1 cs vaníliás cukor2 ek levendulás cukorA puha vajhoz adjuk hozzá a levendulás cukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a cukros-vajas krémhez, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.Tálalás előtt ízlés szerint kanalazzuk a muffin tetejére a levendulás habot, díszítsük levendulavirággal, majd úgy kínáljuk.