Meggyes morzsapite.

  • 2019.06.29.
  • 1

Erre a hétvégére a nagy meleg miatt nem terveztem sütést, de mivel az időjárás kedvezőbbre fordult, és kissé lehűlt a levegő, a terveimet feladva, máris hozzáfogtam egy meggyes pite sütéshez. Mivel az utolsó egészséges meggyszemeket sikerült leszedni a fáról, így ez a pite lesz az utolsó mely nem befőtt meggyel készül. A tészta egy finom, omlós linzertészta, a meggyes tölteléket fahéjjal, vaníliás cukorral, és sherry brandy aromával ízesítettem, majd a tetejére édes morzsát szórtam, mely a zabpehelynek köszönhetően, finom ropogósra sült. A pite pedig olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belőle. Mivel sorban érnek a gyümölcsök, így pl. sárgabarackkal, szilvával .... is megsüthetjük.Hozzávalók a tésztához:25 dkg liszt15 dkg vaj (hideg)3 tk kristálycukorcsipet só3-4 ek hideg vízA lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután két sütőpapír között, nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe. (Én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni.)Meggyes töltelék hozzávalói:50 dkg magozott meggy20 dkg kristálycukor2 cs vaníliás cukor1/2 sherry brandy aroma1 kk őrölt fahéj1 cs vaníliás pudingpor (v. 3 ek keményítő)2 dl meggyléA meggyet keverjük össze a kristálycukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára. (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen)Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy
aromát, és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.Édes morzsa hozzávalói:15 dkg liszt2 ek zabpehely10 dkg vaj (puha)1 ek kristálycukor1 kk őrölt fahéjA liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat, és keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos, és morzsalékos legyen.Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem)A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.