Epres-vanília pudingos pohárkrém.

  • 2019.06.23.
  • 6

Hétvége lévén, így ebéd utáni desszertnek feltálalhatunk pl. egy egyszerű pohárkrémet. Az eperszezonnak sajnos vége van, és a kertben is már csak apróbb szemű gyümölccsel találkozhatunk, de ehhez a pohárkrémhez az is megfelel. A fűszeres epret pár perc alatt megfőztem, kihűtöttem, majd a tejszínhabos-pudingos krémmel a poharakba rétegezve került be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek
jól összeérjenek.......
Epres rész hozzávalói:50 dkg eper10 dkg kristálycukor2 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héja1/2 citrom leve4 db szegfűszeg1/2 kk őrölt fahéj1 dl víz 2 tk étkezési keményítő + 0,5 dl vízAz epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.Egy serpenyőbe tegyük bele a feldarabolt epret, adjuk hozzá a vizet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját és a citromlevet, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy az eper nehogy szétfőljön.A keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük az eperhez, és óvatosan kevergetve addig főzzük míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
Vaníliás pudingkrém hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor3 ek kristálycukor2 cs vaníliás cukor5 dl tej2 dl Hulala (v. habtejszín)A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.A maradék tejhez adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd kezdjük el melegíteni.Közben adjuk hozzá a simára kevert pudingos tejet is, majd állandó keverés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hűtsük ki. (Én kevergetve hűtöttem ki, hogy szép sima krémet kapjak.)Amikor a puding kihűlt, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert tejszínhabot. Az elkészült vaníliás pudingot az eperzselével váltakozva kanalazzuk bele a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hagyjuk kicsit felmelegedni, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.