Sonkás-sajtos tészta csőben sütve.

  • 2019.05.13.
  • 9

Egyszerű sajtos tésztának indult, de miután benéztem a hűtőbe és megláttam az ott árválkodó sonkát, így sonkás-sajtos tészta kerekedett belő. A fűszerekkel pácolt fekete-erdei sonka íze már magában is nagyon finom, melyet a füstölt sajttal még fokozni lehet. A tejfölt sem spóroltam ki, így a tészta jó szaftos maradt, a tetején a reszelt sajt pedig szinte ropogósra sült. Hozzávalók:30 dkg penne (v. ízlés szerinti tészta)30 dkg füstölt sonka1 db vöröshagyma20 dkg füstölt sajt10 dkg trappista sajt4 dl tejföl (20%-os) 6 dkg vajsó (ízlés szerint)őrölt színes bors (ízlés szerint)A sonkát vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Egy serpenyőbe olvasszuk fel a vaj felét, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá a felkockázott sonkát, szórjuk meg egy csipet sóval, ízlés szerint őrölt borssal, és kevergetve süssük pár percig, majd hűtsük ki.Amikor már kihűlt, adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot, a tejfölt, és keverjük alaposan össze. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le, alaposan csepegtessük le, és adjuk hozzá a sonkás-sajtos.... keverékhez, és forgassuk, keverjük össze.Egy jénaitálat (v. tepsit) kenjünk ki a maradék vajjal, majd öntsük bele a tésztás keveréket. Ezután szórjuk meg a tetejét a reszelt trappista sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.