Rebarbarás-almás pite édes morzsával.

  • 2019.05.01.
  • 3

A rebarbara savanykás ízét nagyon szeretem, így kihasználom azt a rövid időt ameddig a szárát fel lehet használni. Ilyenkor szívesen sütök rebarbarás pitét, de persze azért a savanykás íze miatt más gyümölccsel párosítva. Nagyon jól illik hozzá pl. az alma, és az eper is. Mivel volt itthon egy csomag Tante Fanny friss linzertészta, így most azt használtam fel a pitéhez ezzel is megkönnyítve a munkámat. A tésztát először megszórtam ízesített darált dióval, majd arra került a roppanósra párolt gyümölcs, végül pedig az édes morzsa. Az elkészült pite pedig nagyon finom az omlós tésztával, a szaftos, ízes gyümölcsökkel, és a tetején ropogósra sült morzsával. Hozzávalók:1 cs Tante Fanny friss linzertészta10 dkg darált dió2 ek porcukor 1 cs vaníliás cukor1 kk őrölt fahéjreszelt citromhéj (ízlés szerint)
A piteformát vékonyan kenjük ki vajjal.A linzertésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, majd helyezzük bele a formába. Ezután tegyük be fél órára a hűtőbe.A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.A tésztát vegyük ki a hűtőből, szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az előzőleg roppanósra párolt gyümölcsöket.
Tipp:A linzertésztát elkészíthetjük magunk is. Az édes linzertészta recept erre a linkre kattintva megtalálható.
Rebarbarás-almás töltelék hozzávalói:8-10 szál rebarbara4-5 db édes alma3 ek méz (pl. pitypangméz)2 cs vaníliás cukor1/2 kk őrölt fahéjA rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony részt, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vájjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra.A mézet tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát és almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és pár perc alatt pároljuk roppanósra. (Arra figyeljünk nehogy túlpároljuk a gyümölcsöket, és egy pépes masszát kapjunk. Ha savanyúnak találnánk, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral is.)
Ezután alaposan csepegtessük le a megpárolt gyümölcsöket, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a tésztára kanalaznánk.Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd először szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, és egyenletesen kanalazzuk rá a roppanósra párolt, teljesen kihűtött gyümölcsöket. Édes morzsa hozzávalói:10 dkg liszt10 dkg vaj (hideg)5 dkg kristálycukorA liszthez adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és a kristálycukrot, majd gyors mozdulatokkal nagyobb darabosra morzsoljuk össze.Ezután szórjuk rá a gyümölcs tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Amennyiben langyosan szeretnénk tálalni, akkor egy-két gombóc vanília fagylaltot is kínálhatunk hozzá.